Петък, Юли 03, 2020

Момченце на 1 година е починало в Плевенската болница. Твърди се, че за 12-часовия престои в лечебното заведение медицинските лица дори не са успели да му сложат абокат.

На 10 юли семейството се прибира от море с малкия Александър. Детето вдига температура, повръща и има стомашно-чревни проблеми. Консултирали са се с личен лекар, след това в частна клиника в Плевен и е препоръчано домашно лечение. В продължение на 3 дни температурата на детето не спада и родителите са потърсили помощ в Университетската болница в Плевен. 

„Детето беше наистина в лошо състояние, но беше подвижно, плачеше постоянно, беше с температура до 39 градуса. Приеха го в детско отделение, в лаборатория, за да му бъдат направени кръвни изследвания. Настаниха го в инфекциозно отделение. Навикаха ни какво правим в Плевен, защо сме отишли вечерта. Приеха ни. Сложиха ни система, от която изтече много малко и беше спряна. Казаха ми да му давам останалото от двете банки през устата. На всяка глътка детето изхождаше. Повиках сестрата, тя ми каза, че важното е, че не повръща”, разказа майката на Александър – Велислава Иванова.

“Нямаше окончателна диагноза, казаха ми чревно-вирусна инфекция. През нощта детето ми се чувстваше много зле и повиках сестрите. Бях сама в инфекциозното отделение с детето си. Извиках пак сестрата, тя дойде очевидно сънена, а дежурният лекар изобщо не се появи цялата нощ. Сестрата се опита да му сложи отново системата, но абокатът се размести. Тя продължи да търси вена, но не можа да намери и каза, че се отказва, на сутринта ние да потърсим колежката й. Постави на детето ми инжекция „урбазон“, за да му изскочат вени за сутринта. Имаше температура, дадохме му „ефералган“ за през нощта, защото вечерта ми бяха отказали „панадол“, тъй като детето ми пак беше с температура. От болницата ми казаха, че след като не си нося, те няма да му дадат, защото температурата е много висока“, споделя майката.

По думите й на следващия ден сутринта детето е било с влошено състояние и с много висока температура – 39,7 градуса. На детето е даден антибиотик и урбазон.

„Малко след това детето започна да гледа в една точка и не реагираше по никакъв начин. Извиках ги. Удариха му два шамара и разбрах, че детето е изпаднало в шок. Тогава дойде жена – не знам сестра или лекарка беше, дойде още една жена и преместиха детето в друга зала. Сложиха му инжекции. Сложиха му кислород, като това беше единственото нещо, което те направиха за тези три часа, докато детето ми беше в шок. През останалото време сестрите се опитваха да намерят вени. Лекари почти не влизаха”, разказа още майката.

„Търсене на вени, това беше всичко, което те направиха, докато детето ми беше в шок. Сестрите търсеха вени, а лекарите ги нямаше в стаята. В момента, в който детето спря да диша, аз бях сама с него. Извиках доктора, защото той спря да диша, той дойде, погледна го, видя, че наистина не диша и извика сестрата, след което донесоха едни кабели, които се лепят по тялото. Влязоха за 2 минути, затвориха вратата, за да стоя аз отвън. След 2 минути излязоха и ми казаха, че са направили всичко възможно“, разказва тя.

„Искаме справедливост. Искаме да се направи нещо, за да няма други деца като нашето, защото мъката е огромна. Не го пожелавам на нито един родител”, добави тя.

Адвокатът на семейството Стефан Гецов обясни, че е поискал ексхумация на детето, тъй като не е направена аутопсия на детето.

„Касае се за престъпление, при което при действията си лекарите и сестрите в болницата са постъпили немарливо или са проявили незнание в резултат, на което е настъпила смъртта на детето. За съжаление, бездействието на медицинските специалисти се пренася към прокуратурата. Прокурорът, който беше избран на случаен принцип, си направи отвод. Това ще затрудни изключително разкриването на това престъпление”, обясни адвокатът.

Говорителят на УМБАЛ - Плевен Момчил Цветков заяви, че детето е било с тежка чревна инфекция, силно обезводнено. „Лекарите от плевенската болница не са знаели, че на детето е било приложено някакво, макар и неефективно, лечение. Виждат, че е в много лошо. Имало е преглед на детето. Направени са изследвания, които преди това не са направени. На малко дете не може да се влее цяла система. Детето наистина е прието в много тежко състояние”, заяви той.

Специалистът по медицинско право д-р Мария Петрова коментира в ефира на „Здравей, България”, че в България липсва стандарт за начина, по който се води медицинската документация и по всяко време може да се впишат в документите извършени действия от медицински лица: „Не мога да приема обяснението на говорителя на болницата, че детето не е лекувано 4 дни. Това дете има личен лекар, който е направил някакви усилия, детето е преглеждано в частна болница и не са безотговорни родителите. Те просто са спазили указанията за продължаване на домашното лечение. Във времето, в което дете е прието в болницата, по думите на родителите лекарите са подходили с неохота и независимо от тежкото състояние на детето е имало въпроси защо от Ловеч отиват в Плевен, т.е. никой не изхожда от състоянието на детето”, добави тя.

Повече по темата вижте във видеото:

 Източник: нова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up