Четвъртък, Май 28, 2020

Неврохирургът от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” доц. Венелин Герганов спаси жена с мозъчен тумор чрез брилянтна 3-часова операция, предава агенция "Фокус" .
Пациентката е българка, омъжена за англичанин и пребиваваща във Великоблирания.

69-годишната жената  посещава лекаря си в Англия , заради неописуемо силно главоболие.
 Препоръчват ѝ да пие болкоуспокояващо, защото има мигрена и жената се прибира вкъщи.
Главоболието , обаче не преминава. Жената минава през скенер, който показва  “парасагитален менингиом”, принадлежащ към доброкачествените новообразувания.
Проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият тумор се намира на критично място в моторната област на мозъка, започва да расте, засягайки  двигателните ѝ функции , което води  до частична парализира.
Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получава час за ЯМР (ядрено магнитен резонанс) през месец май, но все още чака той да бъде разчетен. За преглед при неврохирург, който да определи какво да бъде лечението ѝ пък получава час за след 51 седмици. Отказвайки да губи така ценното време през тези десетки седмици, тя се връща в София и доц. Венелин Герганов я оперира в „Пирогов”.

nevropirogov

Прецизната интервенция продължава 3 часа. За това време доц. Герганов и екипът му отстраняват менингиома и спасяват пациентката.
„Деликатното при операцията бе да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури”, каза световнопризнатият неврохирург доц. Герганов.

Още на следващия ден след операцията нашата пациентка посреща  екипа, и посетителите си с усмивка на лицето. Натърпеливо не пести възхищението си от пироговските неврохирурзи и бързината, с която в България пациентите стигат до специалист и получават адекватно лечение.

„В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: „Ще свикнете да живеете с болката”.
Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация. Искам да ви кажа моята оценка за здравеопазването в България – Суперлатив към здравната система тук”.

69-годишната жена има редовни здравноосигурителни права в България, което даде възможност да се лекува по здравна каса и наложи да заплати само консумативите, които НЗОК не покрива.

След няколко дни те ще бъде изписана от неврохирургията на „Пирогов”. Лекарите са оптимисти за пълното ѝ възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот. В следващите месеци предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието ѝ.

Доц. Венелин Герганов е част от екипа на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” от пролетта на 2018 г. Той специализира неврохирургия в Клиниката по Неврохирургия към МУ, София и в International Neuroscience Institute в Хановер, Германия. Провежда субспециализации в областта на хирургията на черепната основа, невроендоскопия, минимално-инвазивна и образно-ръководена неврохирургия (невронавигация), както и по гръбначна/спинална хирургия във Vienna, Австрия, в Германия и в САЩ. Д-р Герганов е един от най-близките ученици и сътрудници на корифея на световната неврохирургия Проф. Маджид Самии. Учи питуитарна хирургия при проф. Р. Фалбуш, съдова хирургия при проф. Х. Берталанфи, ендоскопска трансназална хирургия при проф. В. Драф и спинална хирургия (Проф. Хармс и AO Spine) . В момента е старши лекар (Leitender Oberarzt) в International Neuroscience Institute в Хановер, Германия (директор проф. М. Самии) и неврохурург към Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" (началник клиника проф. д-р Николай Габровски). Доцент по неврохирургия в Медицински Университет Хановер. Автор е на над 180 научни публикации (1666 цитирания в международни публикации). Автор и cъавтор в 31 интернационални англоезични учебници/монографии, сред които и най-авторитетния Youmans Neurological Surgery. През 2013 г. излиза фундаменталната монография Surgery of Cerebellopontine Angle Lesions, автори на която са доц. В. Герганов и проф. М. Самии. Според данни на издателя Springer Verlag книгата се нарежда сред най-купуваните и влиятелни монографии в областта на неврохирургията (25 000 продажби. За справка: в света в момента практикуват около 40 000 неврохирурга). В момента се подготвя превод на китайски език.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up