Понеделник, Януари 27, 2020

Хората с ревматични заболявания понякога губят години в коридорите на здравеопазването. Опитът да се бориш със собственото си тяло, за да можеш да живееш.

Да живееш като човек, по човешки. Никак не е лесно, но не е и невъзможно. Човекът и човешкото са едновременно в духа и тялото. Но при наличие на хронична физическа болка и хронична болест, много повече са преди всичко в ума, духа и душевността му, отколкото в тялото му.

Затова обществото трябва да научи какво представляват ревматичните заболявания, какви проблеми пораждат и какви са възможностите за лечението им. Ревматичните заболявания поразяват много хора в активна възраст и затова са социалнозначими.

Става дума за заболяванията ревматоиден артрит и други форми на артрита, болест на Бехтерев, синдром на Сьогрен, склеродермия, лупус, фибромиалгия.

„Някакво отношение по-скоро би могло да се прояви в момента, в който заболяването проличи, защото в по-ранните етапи заболянето не се вижда, което пък от своя страна води до други проблеми, тъй като когато едно заболяване не се вижда, хората изобщо не си дават сметка, че ти страдаш“, коментира Боряна Ботева, председател на oрганизацията на пациенти с ревматологични заболявания и член на борда на пациентското крило на Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР).

„В началото работодателят започва да те приема съвсем нормално, проявява някакво разбиране, но си личи, че това разбиране е просто формално, защото те не са наясно какво представлява това заболяване“, заявява Марияна Стоичкова, пациент с ревматично заболяване.

„Това е заболяване, което продължава цял живот, т.е. всички автоимунни заболявания. За да можем да сме работоспособни, ние трябва да се лекуваме. Ако работодателят е толерантен днес, следващия месец или след шест месеца, то след това става по-сложно“, обяснява още Ботева.

„Хоспитализациите са от порядъка между 3 и 5 дни. Това са периодите, в които ние сме на вливания, на системи. Когато ме диагностицираха, в началото влизах всеки месец. На 12 месеца, всеки месец се правят вливания, това е един вид химиотерапия“, разказва Стоичкова.

„Работодателите не уволняват, те просто културно те молят да напуснеш“, заявява още Стоичкова.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: bgoniar

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up