Понеделник, Септември 28, 2020
Информацията не лекува, но липсата ѝ може дави коства много!

Нов Интернет сайт за пациенти с онкологични заболявания бе представен днес пред медии на пресконференция в БТА. В нея взеха участие Д-Р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ, Изпълнителния директор на Арфарм Деян Денев, Невена Манолова от Дара хелп, Д-р Росица Кръстева от Клуб млад онколог и Боряна Ботева от Сдружение за развитие на българското здравеопазване.
Д-р Кацаров представи проекта и идеята за новия интернет сайт. Той каза, че дори експертите се затрудняват да намерят информацията за различните онкологични заболявания. Сдружението е направило фокус групи и анкета сред пациенти в населени места и чрез Интернет. Резултатите са показали, че хората не знаят почти нищо за онкологичните заболявания, а дори и тези които са преминали през лечение имат объркани и непълни представи. Това е еиднственото място в мрежата, където е събрана цялата налична информация за рака.

Кацаров посочи, че сайтът е получил подкрепа не само от индустрията, но и от много неправителствени организации и от Министъра на здравеопазването, Управителят на НЗОК, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз.
Невена Манолова представи нагледно съдържанието на Интернет сайта, като акцентира на преведените наръчници на ESMO за всяка локализация на злокачествените заболявания.
Тя демонстрира, че сайтът съдържа не само информация за диагностика и лечение, но също за паралелните грижи, хранене, странични ефекти, последващи грижи, права на пациентите с онкологични заболявания, включително и за лечението им в Европейския съюз.
Деян Денев каза, че половината от членовете на Арфарм са подкрепили проекта и го оценяват, като много полезен и необходим на пациентите. Той подчерта, че проектът Онконавигатор е гражданска инициатива, от която не се формира печалба. Като много важна характеристика на онконавигатор той определи това, че на него е публикувана само достоверна и проверена информация, тоест пациентът може да бъде сигурен, че няма да бъде подведен.
Боряна Ботева от своя страна подчерта колко подробни са наръчниците на пациента по отделните локализации. Специално достойнство на проекта е, че цялата информация е поднесена на разбираем и достъпен и за неспециалиста език.
Цялата пресконференция можете да видите тук:

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up