Вторник, Септември 22, 2020
Родители са принудени сами да плащат на анестезиолози

 От Асоциация "Лицеви аномалии" предупреждават, че има реален риск операциите на бебета с деформации и лицеви аномалии да спрат. Проблемът е в ниското заплащане на лекарите, уточняват от там. За да осигурят анестезиолози, родители са принудени да събират пари и да търсят спонсорства, за да доплатят на специалистите”.

В Отделението по пластично-възстановителна хирургия за деца в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив се лекуват 90% от пациентите с вродени лицеви аномалии в България. Към момента заплащането от страна на Националната здравноосигурителна каса става по две клинични пътеки (КП) за осигуряване на хирургичното лечение: КП 230 на стойност 900 лв. и КП 236 на стойност 1700 лв. за хирургично лечение на остатъчни дефекти на лицеви аномалии при по-големи деца и възрастни. Въпросните пътеки обаче не се отнасят до новородените и децата до една годинка, които получават първично лечение, то се плаща по нископлатената клинична пътека.
От асоциацията настояват да бъде създадена отделна клинична пътека или да има подраздел на КП 230 за хирургия за новородени с лицеви аномалии или вродени лицеви тумори специално за деца на възраст до 1 година, като стойността й да бъде не по-малка от 4000 лева.
Източник: в. Монитор

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up