Вторник, Март 31, 2020
Страшно е, когато смъртта почука на вратата

Никой не чу, когато пациентите с лупус алармираха, че животоподдърщият медикамент, антималарикът Резохин, се изтегля от производителя от българския пазар, а алтернатива нямаше. От Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България организирахме няколко телевизионни репортажа, опитахме се да установим контакт с фирмата производител на заместителя Плакенил, за да разберем как този медикамент може да бъде регистриран и достъпен за българските пациенти. Резултатът беше нулев.

Хората се примириха и намериха начин да си доставят медикамента от съседни държави, докато не се появи COVID-19 и публикации, че Хлороквин, каквато е активната съставка на Плакенил и вече спрения от производство Резохин, дава добри резултати в лечението на вируса. И тогава всички се сетиха за хората с лупус и, че те видиш ли са си добре, защото имат Плакенил...
Какъв цинизъм! Страхът от смъртта кара хората да покажат истинското си лице. Здрави индивиди започнаха да изкупуват на килограм животоспасяващия за хората с лупус медикамент, без да се замислят, че поставят на карта живота на хиляди хора, които спират лечението си, защото не могат да си закупят медикамента...., защото го няма, защото в нечии шкафове седят по 10 -20 опаковки. А знаете ли, че хората с лупус всеки ден са между живота и смъртта? Не, защото доскоро никой не искаше да чуе за тях и проблемите им. Всъщност никой не го интересуват проблемите им, всеки иска Плакенил, за да се спаси от COVID-19.

Възмутена съм от факта, че за животоспасяващ за група хора медикамент, трябваше да се разбере, че всъщност не е достъпен в България чак, когато един бизнесмен застана в национален ефир , съобщавайки, че се лекува с него от усложненията от COVID-19.
Страшно е, когато смъртта почука на вратата, нали? Хората с лупус могат много да ви разказват за това...ако ги попитате! А смеете ли?
Боряна Ботева, Фейсбук
Боряна Ботева е Председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания

Подкрепяте ли масовото провеждане на бързи тестове?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up