Събота, Януари 23, 2021
Пациентите с трансплантирани органи, очевидно са нежелани от управляващите

Това се казва в сигнал на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели, адресиран до премиера, здравния министър, агенция Медицински надзор и столичната РЗИ. Тревогата на пациентите е свързана с последното решение на ръководството на Александровска болница, заради освобождаване на легла за Ковид, да премести клиниката в едно от мазетата на болницата. Ето пълният текст:
Уважаеми госпожи и господа,
Трансплантациите и хората с трансплантиран орган в България не просто не са приоритет, те очевидно са нежелани от Вас като управляващи.

През 2020г са извършени 2/две2/ бъбречни трансплантации от трупен донор и 0 / нула/ от жив донор. От 2016г насам техния годишен брой не е надвишавал бройката 30 /тридесет/ или по 7,6 броя на 1млн. население (Гърция – 20,4 на 1млн; Румъния 15,1 на 1млн; Хърватия 72,2 на 1млн). Всичко това на фона на 1042/хиляда/ човека, нуждаещи се от бъбречна трансплантация, които са официално вписани в служебния регистър на Изпълнителна Агенция Медицински надзор /ИАМН/. В действителност хората, които се нуждаят от бъбрек надвишават 10 000 човека / десет хиляди/ - по данни на лекарите, специалисти, работещи в тази област.
В България към настоящия момент хората с трансплантиран бъбрек не надвишават 700 /седемстотин/ - няма качена официална статистика, която да посочим.
В България има създадена само 1/една/ единствена клиника за наблюдение, лечение и медицинско поддържане на хора с трансплантиран бъбрек и тя се намира в УМБАЛ „Александровска болница“ ЕАД – Клиника по нефрология и трансплантация /КНТ/. Началник на КНТ е проф. Емил Паскалев – невероятен специалист, който успя не просто да ръководи клиника, а да събере млад, мотивиран и изключително интелигентен екип, който да полага грижи за нас като пациенти.
Пациент с трансплантиран бъбрек приема до края на живота на присадката имуносупресивна терапия - медикаменти, които изкуствено потискат неговата имунна система, за да не отхвърли органа. Това го прави изключително уязвим към абсолютно всички други вирусни заболявания, особено в разгара на КОВИД-19 пандемия, тъй като ги боледува много по-тежко, по-дълго и с повече усложнения – може да се стигне дори до отхвърляне на трансплантирания орган. Особено тези пациенти, които са скоро трансплантирани, тъй като в началото имуносупресията е в най-високи дози т.е. имунната система е най-ниска или никаква. Всеки пациент с присаден бъбрек извършва контролни изследвания и преглед на всеки 3 месеца, а прясно – трансплантираните – през 10 дни и/или по-често. Тези, които имат здравословен проблем са настанявани в КНТ, където има обособени 26 легла и са обгрижвани само и единствено от екип на проф. Паскалев. Ето защо КНТ е изцяло отделена от други клиники, включително и от други нефрологии, стаите в нея са малко, приемът на пациенти е изключително ограничен, а на външни лица строго забранен. Всичко това позволява съхраняване и удължаване живота и здравето на пациенти с бъбречна транспланатция.

Всичко това е до днес!

От днес – 11 ноември 2020г. КНТ ще бъде унищожена във видът, в който десетилетия функционира успешно и се превръща в КОВИД-19 отделение, а самата КНТ се мести в общата Клиника по нефрологии към УМБАЛ „Александровка болница“ ЕАД, тъй като проф. Борис Богов – настоящ Изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД не може да намери нито едно отделено, чисто и самостоятелно отделение с достъп на асансьор и всички нужни условия за специализираното лечение на бъбречно трансплантираните пациенти, в което да се премести КНТ, докато приключи разпространението на КОВИД-19 инфекцията.
Това води до следните промени:
1. Изцяло се смесват пациенти с трансплантиран бъбрек (които са с ограничена имунна система) с всички други пациенти, които имат като основно и/или придружаващо заболяване на бъбреците. Това автоматично създава обективни и непреодолими предпоставки за рязко влошаване състоянието на лежащите в клиниката пациенти с трансплантиран бъбрек и заразяване с КОВИД-19. Това влошаване често води до реакция на отхвърляне на присадката, тъй като за да се преодолее новонастъпилата инфекция/заболяване, се намалява имуносупресивната терапия или до по-тежко протичане на заболяването, което винаги остава трайни последици. При всички случаи всяко ново заболяване води до намаляване живота на присадения орган.
2. Регулярните прегледи на здравите и нележащи пациенти с трансплантиран бъбрек ще бъдат извършвани по данни на медицинския екип на КНТ – или в „мазето“ или в кабинет в ДКЦ към УМБАЛ „Александровска болница“ ЕАД. Това означава, че здрави трансплантирани хора ще бъдат автоматично заразени с друго заболяване, тъй като в ДКЦ на болницата стоят хора с всякакви заболявания – обитавайки един коридор с тях неминуемо ще има негативни последици за този с намаления имунитет. Тоест и това ще доведе до намаляване броя на трансплантираните пациенти.
3. Няма осигурени помещения, в които медицинският екип да премести медицинските досието на пациенти и прегледите ще се извършват или без тях или всеки ден медицинският екип ще влачи чували с медицински досиета на тези, които са на преглед от единия край на УМБАЛ „Александровска болница“ до другия, тоест от бариерата на бул. П. Славейков /където до днес се намираше КНТ/ до Арката на ул. „Г. Софийски“, където ще е от днес. Това ще доведе до непълни, некачествени прегледи и съответно до некачествено медицинско обслужване на нас трансплантираните. Отново крайният резултат е намаляване броя на трансплантираните пациенти.
4. Медицинският екип, който е единствения обучен в България, наблюдаващ постоянно и повече от 20 години пациенти с бъбречна транспланатция, ще се „редува“ на смени с другия екип на общата Клиника по нефрология, който обслужва пациенти с трансплантиран бърек по изключение, рядко и за кратък период. Тоест пациентите с трансплантиран бъбрек вече ще бъдат обгрижвани от лекари, които нямат натрупания достатъчен практически опит и им липсват нужните специализирани познания: Примерно при грипно/вирусно заболяване трябва да бъде коригирана дозата на имуносопресията нещо с което те никога не са се сблъсквали и не знаят как да подходят към всеки отделен пациент, защото не познават историята на неговото заболяване. Липсват условия за преместване на цялото медицинско оборудване от КНТ в т.ч. за извършване на биопсии, плазмофереза и др. Важно е да обърнем внимание на един факт който усилено се премълчава – само до преди седмица в Клиниката по нефрология е имало заразени с КОВИД-19 пациенти, което означава, че персонала там е бил контактен. Същият този персонал, който сега ще трябва да лекува пациенти със силно намалена имунна система!!! Резултатът – отново намаляване на пациентите с присаден бъбрек.

 УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

С ясното съзнание за извънредната и тежка ситуация в цял свят, породена от КОВИД-19, не може да унищожим всички останали пациенти за сметка на „КОВИД-пациентите“ и да ги лишим от човешкото им право да получават лечение. Това е не просто антихуманно, то е извън всякаква правна и житейска формулировка. Следва да се намери възможно най-доброто решение за създалата се ситуация, а не да се действа прибързано, необмислено, да се превръщат пациентите с хронични заболявания в заложници на КОВИД-19 и да се пожертват едни болни за сметка на други!
Ето защо, с настоящото се обръщаме към Вас със следните искания:
1. Да издадете заповед, с която незабавно да спрете преместването на Клиника по нефрология и транспланатция към Клиника по нефрология – и двете към УМБАЛ „Александровска болница“ ЕАД, като същата остане на мястото, на което са намира и до момента. Налице са обективни и законосъобразни архитектурни и медицински възможности КНТ да се обособи в т.нар. „Зелен коридор“ – с отделен вход, през който да не преминават други лица, включително и КОВИД- пациенти и/или медицинския персонал, който ги обслужва.
2. В случай, че това не може да бъде изпълнено, то да издадете заповед, с която да определите друго лечебно заведение, което има подходящите условия и отговаря на императивните изисквания на действащите медицински стандарти и правила за добра медицинска практика за наблюдение и лечение на пациенти с трансплантиран бъбрек, където да се премести КНТ изцяло и да може да продължи да съществува като самостоятелно обособено отделение – както е в цял свят.

3. Да се гарантира, че след края на епидемиологичната обстановка в страната от КОВИД-19, КНТ ще се върне към утвърдения през годините формат, като локация, условия за лечения на бъбречно трансплантирани и обучен медицински персонал.
Действията Ви следва да са незабавни – още днес, тъй като утре вече може да е късно за някой.

В случай, че не намерите подходящо решение, което да е медицински одобрено от досега действащия медицински екип на Клиника по нефрология и трансплантация, като притежаващ най-дългосрочен и богат професионален опит в наблюдението на пациенти с трансплантиран бъбрек, ще бъдем принудени да излезем на протестни действия, да сигнализираме всички европейски институции, да заведем множество съдебни дела – действия, които никой от нас не желае и цели, но животът и здравето ни са най-важни.

Оставаме на разположение за каквато и да е допълнителна информация и съдействие.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up