Сряда, Септември 23, 2020

nhifСтоличната здравноосигурителна каса е изпратила писма до всички болници, извършващи лечение на онкологични и хематологични заболявания, с което им разпорежда в отчетите си за месец април да не бъдат включвани спецификации за направените разходи за лечение на злокачествени заболявания. Същото писмо е разпратено и от останалите РЗОК по инструкция на НЗОК.
Като основание за писмото се посочва съвместно указание на БЛС и НЗОК от 5 май, според което, ако болницата отчете по-голямо количество медикаменти от дозата за среден ръст и тегло за мъже и жени, заплащането ще се извършва само след проверка. 

 
Както стана известно с чл. 327, ал. 2 от НРД се въведе изискване към болниците, дозата на лекарствата на един пациент трябва да отговаря на средните за българската популация ръст и тегло. С Указанието от 5 май са определени - за ръст 175 см за мъже и 163 см за жени и за тегло 81 кг за мъже и 67 кг за жени.
В случая и столичната и останалите РЗОК са се престарали, разпореждайки спиране на всички плащания, вместо само на тези, които са над изчислените по среден ръст и тегло. Това е така, защото тя няма как да знае колко количества лекарства са изписани и направени на болните, ако болниците не предадат спецификациите си за това. Според разпореждането, дори болниците които са отчели според ограничението за ръст и тегло, няма да получат дължимите пари.  
Спирането на плащания за лекарства може да предизвика тежки финансови проблеми за болниците и да рефлектира пряко върху лечението на пациентите. Месечните разходи за този вид лекарства са около 30 милиона лева. Болниците само купуват лекарствата, а след това НЗОК им възстановява разходите. Забавеното плащане означава нов дълг към доставчиците на медикаменти, затруднено снабдяване или дори спиране на доставки, потърпевши от което в крайна сметка са пациентите с ракови заболявания.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up