Понеделник, Юли 13, 2020

transpl29-годишният Адриан Петков е с муковисцидоза и има нужда от трансплантация на бял дроб. Живее с кислородна бутилка, всеки месец е на антибиотици и периодично изпада в кома. Проблемите му са открити, още когато е на 5 години. Такива трансплантации обаче не се правят у нас.
Чужди клиники отказват да приемат български пациенти, които се нуждаят от трансплантации. Преди две години България е имала с Австрия по линия на „Евротрансплант”.

Преди година е изтекло. Оттогава насам, болните търсят всякакви начини да получат шанс за живот, включително чрез отказ от гражданство. Нито министерството на здравеопазването, нито агенцията по трансплантация са направили необходимото, договорът с Австрия да бъде продължен, да бъде сключен с друга страна или да се развие трансплантацията на бял дроб в България. Нищо. Всички държавни органи чакат, а списъкът с нуждаещите се от трансплантация расте. Те обаче, не могат да чакат.
Болни българи са принудени не само да търсят лечение в чужбина, но и да сменят гражданството си, за да могат да си го осигурят. Адриан Петков е готов да стане австриец, за да спаси живота си. Отказвам се от България за да мога да дишам и да живея казва Адриан.
Как Адриан и други пациенти се борят за живота си вижте във видеото на Нова телевизия:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up