Четвъртък, Октомври 22, 2020

Вчера заразена с Covid-19 жена от Несебър е била разхождана от екип на Спешна помощ из болници в Бургас и региона, а след часове е върната вкъщи заради откази за прием. Няма персонал, сестрите отказват да работят”, коментира директорът на УМБАЛ-Бургас цитиран от dir.bg.  "Ние звъняхме на всички болници за нейния случай и никъде няма свободни легла. Кажете какво да направя и ще го направя! Хеликоптер ли да искам, де да знам, на Бойко Борисов ли да звъня?", казва нейният работодател.

До месец март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа.

Доц. д-р Александър Оскар е "Лекар на годината 2020". Това бе оповестено на официална церемония в Националния исторически музей.

Ежегодните награди се връчват от Българския лекарски съюз. Категориите тази година са “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България;

„За огромно съжаление вече имаме четирицифрен брой новозаразени. Добрата новина е, че процентът на тези, които влизат в болница, е по-нисък, тъй като основната част на разпространението е през училищата, където има по-млади хора, които не стигат до болница“ Това заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той обясни, че общият брой на заразените е много притеснителен, също както е притеснителен фактът, че няма промяна в съотношението между хоспитализираните болни и тези от тях, които постъпват в интензивни отделения.

Жecтoвaтa ĸoмyниĸaция пpиĸoвa взopa нa oбщecтвeнoтo внимaниe чpeз пpeвoдa oт тeлeвизиoнния eфиp, въвeдeн пopaди eпидeмиoлoгичнaтa oбcтaнoвĸa. Toвa oбcтoятeлcтвo aĸтyaлизиpa и тeмaтa зa нeoбxoдимocттa oт Зaĸoн зa жecтoвия eзиĸ. Cъздaвaнeтo мy въздигнa нaдeждитe нa тиxaтa oбщнocт Бългapия дa ce нapeди дo eвpoпeйcĸитe дъpжaви, лeгaлизиpaли в нaциoнaлнитe cи зaĸoнoдaтeлcтвa жecтoвия eзиĸ ĸaтo ĸoмyниĸaциoннo cpeдcтвo. Зaĸoнoпpoeĸтът, внeceн в HC oбaчe, e мнoгo дaлeч oт тeзи нaдeжди и в тoзи мy вид имa cмyщaвaщo мнoгo нeдocтaтъци.

 Смята се, че "Тихият крадец" идва при една трета от жените в менопауза, някои дори не разбират, други разбират много късно. На 20 октомври отбелязваме Световния ден на Остеопорозата. За спецификите на заболяването възможностите за ранна профилактика и навременна диагностика разговаряме с д-р Борислава Железарова.
Д-р Борислава Железарова се дипломира през 2002 г. в Медицински университет гр. София, специалност Медицина. Придобита специалност „Ревматология” от 2015 г. От 2008 г. е лекар в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”в Клиника по Вътрешни болести и е асистент към МУ гр. Плевен Катедра „Пропедевтика на Вътрешните болести”, а от 2015 г. е лекар ревматолог в Клиника по ревматология и е асистент в МУ гр. Плевен Катедра „Кардиология, пулмология, ендокринология и ревматология”, участва в българо-езично и англоезично преподаване на студенти IV курс във факултет „Медицина” МУ Плевен.

Лекар от Добрич е починал след усложнения от COVID-19.

Д-р Николина Кулева е постъпила в многопрофилната болница в Добрич с двустранна пневмония преди 11 дни, веднага е била интубирана, но тази нощ е починала, съобщава БНР.

11 български лекари и 4 болници получиха специална награда за „Борба с пандемията – COVID 19”. Това се случи по време на днешната церемония „Лекар на годината“.  Отличия заради усилията в борбата с пандемията получиха представителите на Националния оперативен щаб – неговият председател и директор на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който днес празнува и рожден ден, както и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Още един медик загуби живота си след заразяване с новия коронавирус. Този път случаят е от община Хасково, където от COVID-19 е починала 63-годишна лекарка, информират местните медии, като цитират областния щаб.

Log in or Sign up