Вторник, Септември 17, 2019

Медицински професионалисти

Шести национален протест на медицинските специалисти събра потърпевши от "ЗдравеОпасната Система" в името на достойното заплащане и адекватните условия за труд за здравните работници.
Пред Народното събрание съединението даде сила и протестните действия ще продължават до края на седмицата.
За камерата на Право&Здраве Мая Илиева - медицинска сестра и организатор на протестните шествия в София, споделя за информационната кампания, ориентирана към граждани и депутати, която медицинските специалсити са подготвили.

"Не на страха!" скандираха тези, които са се отървали от него. 

Полските лекарски асоциации обявиха вчера – 9 септември, извънредно положение в здравеопазването в навечерието на парламентарните избори в Полша идния месец, предаде ДПА. На пресконференция представители на лекарите от регионалната лекарска организация във Варшава алармираха, че положението в здравеопазването се влошава в резултат на политическите игри в страната. Лекарската ораганизация, съвместно с тази на фармацевтите и медицински сестри и пациенти, изложиха исканията си в адресиран до полските депутати манифест.
Обединението им поставя и началото на билборд кампания, която ще има за цел да привлече вниманието към проблемите на полската здравна система.

Европейска школа по клинична хомеопатия предлага две нива на обучение: базисно обучение (две години за лекари – магистри по медицина и дентална медицина, и една година за фармацевти) и ежегодна поддържаща квалификация за лекари, преминали базисното обучение.

И двете форми на обучение се признават като продължаваща квалификация от Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз.

Университетите са места, където много хора, предимно млади, навлизат в тънкостите на своята професия. Когато става дума за сферата на медицината, стоматологията и фармацията, то образованието трябва да бъде още по-прецизно.
По тази причина, решавайки да се кандидатирам за ректор на МУ-Пловдив, с моя екип разработихме и предлагаме амбициозна програма за неговото развитие. Да, тя е амбициозна, но не е агресивна, защото стъпва на това, което вече е свършено. Намерили сме положителното, което ще доразвием, но ще въведем и редица нови неща, които досегашната администрация не се е досетила.

От Фондация „Майки за донорството“ заедно с МБАЛ „Надежда“ обявяват нова съвместна инициатива „Ден на професиите в медицината“.

Тя стартира с началото на новата учебна година 2019/2020 като в определен ден, всеки месец предварително записаните на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. групи с ученици, ще получават специален достъп до лекарските кабинети, изследователските лаборатории и операционните зали.

Групите с ученици ще бъдат съпровождани от едни от най-добрите медицински специалисти на МБАЛ „Надежда“.

Медицински университет–Варна дава допълнителна възможност за кандидатстване в специалността „Акушерка“ във филиала в града.Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Всички желаещи могат да кандидатстват, като подадат документи за посочената специалност на място във филиала на университета в Сливен или на електронен адрес: kskinfo.mu-varna.bg не по-късно от 17:00 ч. на 10 септември 2019 г.

25 ромски студенти по медицина ще станат доброволци за един ден в ромския квартал „Надежда“ в Сливен , за да убеждават други младежи да продължат образованието си. Това е последната от поредицата им доброволческите инициативи в рамките на проекта „Менторска програма за студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности“.

Днес в 11.00 часа омбудсманът Мая Манолова и представители на съсловните организации на медицинските специалисти ще внесат в деловодството на Народното събрание проект на Закон за съсловните организации.
За създаването на такъв закон медицинските специалисти настояват от първия ден на своите протести, заедно с исканията им за достойни условия на труд и адекватно заплащане.
Проектът предлага възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии в здравеопазването, които в максимална степен да защитават правата и интересите на своите членове. Според медицинските специалисти така ще се внесе ред при упражняването на техните професии.

Министерството на здравеопазването  отново обръща внимание на студентите по медицина и е подготвило нови критерии, на които трябва да отговарят лечебните заведения, за да обучават студентите. Срокът за обществено обсъждане е един месец.
Например се предвижда  Консултативен съвет към министъра на здравеопазването да одобрява или отказва на лечебното заведение да бъде учебна база. Той ще се състои от 13 членове, като в състава му ще влизат трима представители на МЗ, двама на Изпълнителна агенция „Медицински надзор", двама от НЗОК, двама от БЛС и по един от БЗС, БФС, БАПЗГ и пациентските организацши. Шеф ще бъде човек от МЗ, а зам.-председател - от БЛС.

Log in or Sign up