Вторник, Май 26, 2020

supressionИмаме сигнали за натиск над колеги от цялата страна, изразили желание и готовност да се включат в протеста на медицинските сестри. Това заяви пред „Право и здраве“ една от организаторите на протеста мед.сестра Мая Илиева, която работи в кардиологичната реанимация на МБАЛ Токуда Аджибадем Сити Клиник. По нейните думи това е причината да бъде сезирана омбудсманът Мая Манолова.

„Имаме например информация, че наша колежка от „Пирогов“ е командирована от директора Балтов спешно в друга клиника, като въпросът е защо точно тя е командирована, кои са причините за това преместване и защо то се случва точно в този момент. За нас това е един вид законов натиск, по тази причина сезирахме омбудсмана“, обясни Мая Илиева и добави, че независимо от всичко протестите ще продължат.

 Друга медицинска сестра – Йовка Михайлова от ОАРИЛ в Общинската болница в Казанлък, сподели, че поддържа протеста заради справедливите искания на колежките си.

„Работя в тежко отделение, ОАРИЛ, заплатата ми дори не достига 600 лв., така е и на други места. Направете сметка, ние учим 4 години, заплащаме семестриални такси и ако сме взели кредит, за да учим, как бихме могли да го изплатим с такава заплата? А трудът не е тежък и изключително отговорен. За съжаление, чувала съм от колеги, че над тях е имало натиск да се откажат от протестите“, каза Йовка Михайлова.

„Протестът ни въпреки всичко ще продължи, причините са ясни и не са тайна за обществото – трудът ни е отговорен, а заплащането и условията на работа са лоши“. Това сподели медицинската сестра Димитрия Димитрова от ЦСМП в Пазарджик. Тя също посочи, че има различни форми на натиск върху протестиращите – като например скриване на подписка, „приятелски съвети“ за отказ от участие и т.н.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Февзи · преди 11 месеца
    МБАЛ Токуда Аджибадем Сити Клиник не е ли турска собственост. Защо турците не плащат на сестрите. В Турция така ли правят.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up