Вторник, Септември 17, 2019

blsБЛС уважава труда на всички здравни работници, но не подкрепя протестите им. Това става ясно от позиция на съсловната организация, публикувана на сайта й днес.

Според БЛС искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата, не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас. „Трябва да се има предвид, че лекари започват със стартова заплата под 1000 лева. Още повече - от години трудът на нашите колеги, които работят в РЗИ в страната, е оценен на сума близка до минималната работна заплата - унизително ниско заплащане, което е сравнимо с труда на нискоквалифицирани и без образование хора“, се посочва в позицията.

 От БЛС се обявяват против създаването на допълнително напрежение в екипите по места, което според тях неминуемо ще се случи, ако една медицинска сестра започне да получава по-голямо възнаграждение от това на началник отделение.

От съсловната организацията очакват съвместната методика за справедливо формиране на заплатите, която предстои да се изготви от протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно с експертите на здравното министерство.

„Общото между различните специалисти, членове на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) е, че всички те изпълняват назначения на лекар и той е този, който носи отговорността за лечението и всички действия спрямо пациента. Разширявайки кръга на хора, които имат самостоятелни практики, това означава, че трябва да се поемат отговорности", обясняват от съюза.

Според БЛС ако специалистите по здравни грижи изпълнят заканите за ефективни протести, това ще доведе до нагнетяване на напрежението в сектора и до противопоставяне на отделните звена в лечебните заведения.

"Тези дни многократно беше казано, че съединението прави силата. Заявената готовност за ефективни протести обаче ще ощети най-вече пациентите“, смятат от Лекарския съюз. Според БЛС времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите на МЗ и НЗОК.

„Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести“, категорични са от съсловната организация на лекарите.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up