Петък, Май 29, 2020

bojko borisovНа свое заседание на 10.04.2019 г. правителството одобри до 50 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването. Предстои средствата да бъдат предоставени на лечебните заведения като субсидия и така професионалистите по здравни грижи да получат стартова заплата от  950 лв.
Българските лекари питаме: Променя ли се модела на финансиране на здравеопазването у нас? Припомняме, че финансовите средства, с които разполагат лечебните заведения  се формират от преминалите пациенти и цените на клиничните пътеки, които последите години не са коригирани сериозно.
Против сме раздаването на пари целево. Достойно и по-добро заплащане за всички в здравната система е постижимо. За целта БЛС ще настоява при преговорите по НРД за повишаване на цените на клиничните пътеки.

БЛС държи да се  изплати т. нар. „надлимитна дейност“ на болниците на стойност 153 млн. лв. Изработените, но неполучени  от колегите суми, могат да се използват за повишаване на заплащането на всички лекари, сестри, фелдшери и здравни служители.
БЛС напомня, че има минимални осигурителни прагове и сключен Колективен трудов договор, които трябва да се спазват.
Изявлението, направено на заседанието на МС, че цитирам „Да не стане така, както имаше сигнали от някои болници, докторите да си ги дадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите“ внушава, че лекарите вземат парите на професионалистите по здравни грижи. Според нас това е неправилно и създава напрежение сред  екипите.
Напомняме, че още на 27 март заявихме, че уважаваме и ценим труда на всички лекари и здравни работници, но трябва да се има предвид, че лекари започват със стартова заплата под 1000 лева.
БЛС е против създаването на допълнително напрежение в екипите по места, което неминуемо  ще стане ако една медицинска сестра започне да получава по-голямо възнаграждение от това на началник отделение. Очакваме съвместната методика за справедливо формиране на заплатите, която предстои да се изготви от протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно с експертите на МЗ.
От УС на БЛС сме против раздаването на  „пари на калпак“. Трябва ли и ние да протестираме за да получим?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мед. пациент · преди 11 месеца
  Големите глави на големи постове като Тиквоча вече станаха милиардери. Мислите ли че ги интересува или разбират за проблемите на бедните сестри. Капиталистическата система последната и грижа е за бедняците пък и от каквото и ще съсловие да са. Капиталистическия Дарвинизъм е с пълна сила. Просто по едрия изяжда по малкия а не му дава от храната си. Европейското развитие на България ще съсипе много професии. Студентчето на Лупи преди изборите каза, ама тук ще бъде изкуствен интелект и няма да има оператори. Все пак сестри радвайте се че още има такава професия. Каквито и идеи да имате за промяна вълкът си остава вълк или Lupus.....да си покажат фишовете.. фишоветееееееееееееееее
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Милена · преди 1 години
  Лекарите не са за жалене,сестрите са мизерниците
 • Публикуването на коментара е спряно.
  маги · преди 1 години
  Кой си раздава ДМС бе алооо Борисов! Докторите си изкарват парите с яко бачкане, поне повечето от тях, не внушавай абсурди а, си събери ума!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Да, да · преди 1 години
  Прав беше Борисов-лекарите ще свият парите за сестрите.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мед работник · преди 1 години
  Я да си покажат фишовете фишове те.. Грешници, посегнахте и на сестринските пари... Или ботуша е важен. Унижение до дупка... Наглец и хрантутници!! Лакомници!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Елена Гаврилова · преди 1 години
  Смешници...нека глупаците им слугинуват за без пари...винаги мислещи само да си напълнят гушките...Поне 5000 лв взима Началник отделение...950 лв са далеч по-малко...Да ги ожалиш- милите...
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up