Вторник, Май 26, 2020

pediatryИнициативен комитет от медици от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София ще се срещне с министъра на здравеопазването в 13 часа, за да представи проблемите на болницата. Ако не се стигне до решение, медиците готвят протест пред болницата в четвъртък от 11 часа.
Основното недоволство на медиците от детската болница e ниското заплащане и недостигът на медицински сестри. Лекарите настояват да отпадне лимитите на хоспитализациите, защото това води до невъзможност за функциониране на лечебните заведения. Медиците настояват също за увеличаване на цените на клиничните пътеки, свързани с лечението на деца.
Още на 9 април лекарите от болницата са планирали да подадат предизвестие за напускане, но решиха да протестират на 18-и април, ако не бъдат приети от министъра на здравеопазването.
Лекарите има 3 искания. Първото е болницата да има специален статут, второто е да отпаднат лимитите при хоспитализиране на деца и третото е за достойно заплащане.

В предаването „Преди всички“ д-р Адил Кадъм – лекар в специализираната детска болница, обясни, чеспециализирания  статут ще определи независимо от Здравната каса финансиране.
Д-р Кадъм заяви, че има случаи на връщане на болни деца заради изчерпани лимити. „В нашата болница не сме си позволили такова нещо, правим го за наша сметка“, подчерта тя. 
„Вече стигнахме ръба, в който компромисът става за сметка на пациента – това е и причината за нашия протест“. Тя добави, че липсват и медицински сестри. "На никого не му се занимава. Децата са приоритет по време на предизборни кампании, през другото време те са разход“.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл:

Проблемът с ниското заплащане на дейността на детските лекари не е от вчера - преди няма и месец, протестираха педиатри от болницата в Перник а отделението бе пред закриване. Ниската цена на клиничните пътеки е само един от причините. Лимитите пречат не само тази болница и не само лечението на деца, но вместо да ги премахнат, ги правят все по-рестриктивни. Поради ниското заплащане, лекарите не желаят да специализират детски болести, което поражда дефицит на специалистите. Спомняме си неотдавна, че дори, Председателят на здравната комисия в Парламента д-р Дариткова даваше дежурства в родния си град, за да запълни дефицит на детски лекари. Освен дефицит на лекари, ниското заплащане води до дефицит и на медицински сестри и друг персонал, липса на инвестиции, липса на лекарства и консумативи, натрупване на дългове и пр.
Повечето болници компенсират дефицита от детските отделения с приходите от други специалности. В болници, като МБАЛ „проф. „Иван Митев” АД, обаче няма от какво да се компенсира, защото има само детски отделения.
Искането за специален статут (разбирай държавна субсидия), обаче е неизпълнимо. Първо защото деца се лекуват в много други болници(и не само в София има деца) и не е правилно да дадеш субсидия само на една от тях. Второ защото всеки би могъл да намери основание за искане на специален статут – един защото имал спешно отделение, друг защото имал родилно отделение, трети заради детска кардиология и пр. Ако всички станат специални, значи никой не е.
От много години стои и един генерален проблем за това каква е възрастта, до която един пациент трябва да се лекува от педиатри. НЗОК е приела Конституционната възраст на зрялост - 18 години, която граница в медицината обаче не значи нищо. Ходът на повечето заболявания е един и същ, независимо дали си на 12-15-18 години или на 23-25-28. За това разделянето на пациентите и клиничните пътеки на такива до и над 18 години е неадекватно от медицинска гледна точка. В много случаи това разделение просто лишава децата от достъп до най-добрите специалисти.
Обещанията за пряка или непряка субсидия, обещанията за нова методика за заплати и пр. бюджетни похвати не могат да решат натрупаните проблеми. Нужни са реформи.
Министърът на здравеопазването инициира дискусия за демонополизация на здравното осигуряване през миналата година, но вместо реформи, системата получи още по-тежки бюджетни рестрикции, които пораждат дефицити и несправедливо разпределение на средствата. Това е основаната причинна за недоволството и протестите, които избухват един след друг през тази пролет.

Протестите и реакциите извеждат на дневен ред въпроса в състояние ли са да извършат нужните реформи и дали изобщо имат усещане за необходимостта от тях?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    А. Кадъм · преди 1 години
    Специален статут трябва да имат болници, чиято липса на може да бъде запълнена от останалите с подобен профил. В този ред на мисли, детската кардиология е в НКБ - Национална кардиологична болница, т.е. болница със статут на национална. Не е проблемът в това дали някой се мисли за специален, а кой наистина върши работа която никой друг не може да свърши.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up