Понеделник, Юли 15, 2019

 На извънредния национален събор на Българския лекарски съюз в Обзор делегатите настояха да се въведе потребителска такса за преглед на дете, но да се плаща от държавата, а не от родителите. 

Приходите на педиатрите представляват т. нар. капитация – сума, заплатена от здравната каса за всеки пациент, когото имат в листата си.

Извън това джипитата педиатри не получават други средства. Само специалистите имат допълнително финансиране по линия на направленията, с които едно дете е било пренасочено към тях.

  „С промените преди 20 години се въведе потребителска такса за преглед при джипи и специалист.
Още тогава обаче е определено, че тези, които работят с деца, няма да получават такава такса, което е и една от причините днес да има отлив и липса на интерес към специалността, включително цели педиатрични практики стоят свободни, защото няма кой да работи в тях.

Въвеждането на потребителска такса за преглед е част от отношението към лекарите педиатри, които искаме да задържим“, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред „24 часа“.
Той обясни, че няма конкретни искания за размера на таксата, но дори да е 1,90 лв., колкото е за пенсионерите, е стъпка напред, коментира още д-р Маджаров.

Лекарите посикаха също и да отпаднат лимитите за броя на леглата по клиники в педиатрията, увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца и бременни, както и в пулмологията и отпускане на допълнителни средства в размер на 6% от резерва на касата, които да се използват за доболничната помощ.

Делегатите на събора подкрепиха протеста на лекарите от детската болница „Проф. Иван Митев“ за по-високо заплащане и отпадане на лимитите за лечение на деца.

Лекарите дадоха мандат на ръководството на БЛС да започне преговори със здравната каса. Очакванията им са по-добрите условия за лечение на децата да влязат в сила от 1 юни.

С икономиите от бюджета за болничната помощ за тази година да се изплатят и 153 млн. лв., натрупани от надлимитната дейност на здравните заведения, настояват още лекарите

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up