Сряда, Декември 02, 2020

Национална пациентска организация алармира, че болниците отказват да лекуват ХИВ позитивни.

Въпреки напредъка в медицината, който позволи на ХИВ позитивните да контролират инфекцията, обществото ни, както и лекуващите още са подвластни на стигмата.
Пациентите не предават вируса при хирургически интервенции, но въпреки това болниците отказват да лекуват ХИВ позитивни и лекарите се страхуват да работят с тези пациенти.

HIV


Пред БТВ Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев разказа за случай на отказано лечение на ХИВ позитивен пацент. Той имал нужда от операция на носа, за да възобнови нормланото си дишане. Мъжът изпратил запитвания към редица болници - половиата му отказали, а другта половина изобщо не му отговорили.

По-рано през май тази година , ХИВ позитивен мъж е починал , след акто няколко болници отказали да го лекуват.
д-р Хасърджиев казва пред бтв, че тази инфекция вече е напълно лечима.

"Хората, които са на терапия, са с неоткриваем вирус, те не могат да инфектират нито медицински персонал, нито сексуалните си партньори.
Те са напълно нормални хора, които не се различават от всеки друг човек", обясни лекарят.

Той подчерта, че при лечение предпазните мерки са едни и същи, без значение дали човек е инфекциозно болен, или не.
Д-р Хасърджиев увери, че ако медицинският персонал спазва така или иначе задължителните правила, няма никакъв риск.

Напомняме, че по-рано тази година през месец март  от Министерство на здравеопазването съобщеха, че пациентите, които приемат медикаментите редовно и сътрудничат на лекаря в лечението ще получават своята антиретровирусна терапия за три месеца, а не за един, както беше до сега. Промяната трябва да влезе в сила от месец май. Важно за получаването на лекарствата на три месеца е и пациентите да са с неоткриваем вирусен товар поне от една година и с не по-малко от 350 CD4 клетки/микролитър кръв, доказани с две последователни изследвания.Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up