Сряда, Октомври 21, 2020

Продължава напрежението сред зъболекарите заради нови правила на работа, които могат да засегнат лечението на хиляди пациенти. Очаква се днес промените да бъдат обсъдени на национален конгрес.

Според новите проектоправила зъболекарите без специална квалификация няма да могат да извършват определени дейности, включително да лекуват пулпит и да слагат импланти.

Още от сутринта десетки специалисти по дентална медицина се събраха на протест. Символично те бяха облечени в бяло.

„Идеята е да покажем, че нашата професия трябва да остане чиста и неопетнена. Не трябва да позволяваме на лични и групови интереси да попречат на нашата работа като лекари.”, коментира д-р Цвети Дучева.

От ръководството на зъболекарския съюз отказаха да коментират протеста и обясниха, че ще излязат с позиция след края на конгреса, който ще решава правилата. Преди дни обясниха, че предложените специални текстове нямали рестриктивен характер и най-вероятно щели да търпят промени.

„Няма да има никакви рестрикции, няма да пътувате, ще се лекувате при вашия зъболекар.”, каза д-р Николай Шарков.

След месеци наред обсъждания, в последните дни проекто-правилата все пак са коригирани.

„„Онова, което не ни харесваше беше премахнато. Това породи други съмнения – как документ, които е подготвян 6 месеца – може да бъде променен за 3 дена.” посочи д-р Пресиян Кръстев.

„Няма ясна позиция в документа, той подлежи на интерпретация, което може да бъде във вреда на всички.”, коментира д-р Венци Станков.

Още по темата вижте във видеото:

Източник: нова

Снимка: bgnes

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up