Сряда, Юли 08, 2020

Oстеопорозата често протича без симптоми и се открива чак при наличието на фрактури, поради което често се нарича „тихият крадец“. Световната здравна организация официално обявява заболяването за "здравна заплаха за обществото", а Международната фондация за остеопороза призова правителствата по цял свят да поставят заболяването като основен здравен приоритет.

Според статистиката 1 от всеки 3 жени над 50-годишна възраст и 1 от 5 мъже ще преживеят остеопорозна фрактура за в бъдеще.

За остеопорозата, нейната превенция и рисковите фактори за появата на заболяването коментира д-р Наталия Темелкова. Тя е специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната. Работи в отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“. Д-р Темелкова има над 20 години клиничен и изследователски опит в областта на диагностиката и лечението на остеопороза и костни метаболитни заболявания, захарен диабет, затлъстяване и болести на щитовидната жлеза.

„Остеопорозата е костно-метаболитно заболяване. Повечето хора си представят костта като един сух, мъртъв кокал. А костта е жива тъкан, в която се извършват непрекъснато обменни процеси. Остеопорозата всъщност е намаляване на костното минерално съдържимо, т.е. намаляване на костната плътност и нарушаване на микроархитектурата на костта, следствие на което се получават лесните счупвания, т.е. счупване при падане от собствен ръст. От такова падане нормалната, здрава кост, не би трябвало да се счупи“, коментира д-р Темелкова.

Заболяването е основен проблем за хората над 50-годишна възраст, като засяга по-често жените. Ако човек веднъж е получил остеопорозна фрактура, вероятността да последва втора, е в пъти по-голяма. Първите счупвания, на които често не се обръща внимание и съответно болестта не се открива, са в областта на китката. На следващ етап се получават фрактури на прешлените, а в последствие – на бедрената шийка, които обикновено се наблюдават при пациенти от 65-70 години нагоре.

За да минимизираме възможността от поява на остеопороза, е важно да следваме няколко прости правила, като започнем още от детството.

Кои са те, както и кои са рисковите фактори, вижте съветите на д-р Темелкова във видеото:

Източник: woman

Снимка: ipatien

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up