Петък, Юли 03, 2020

Уволнената лидерка на протестите на медицинските сестри Мая Илиева каза, че явно е станала неудобна с проверките и обществената си позиция и затова е последвало освобождаването й от работа от „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“.

Лидерът на протестите на медицинските сестри е с дисциплинарно уволнение от болницата.

Тя уточни, че в здравното заведение е влизала и икономическа полиция, а тя постоянно е предизвиквала проверки заради нарушенията там.

Мая Илиева е председател на синдикалната организация в болницата.

Тя има закрила при уволнение. Работодателят й е поискал разрешението на синдиката и го е получил.

Работодателят твърди още, че зад наказанието на Илиева стоят категорично установени факти, че тя не спазва задълженията си.

По думите на медицинската сестра вицепрезидентът на КНСБ й е звънял със заплаха по повод организираните протести в социалните мрежи.

„Подкрепа от КНСБ не получих, в момента, в който започна организацията на протестите в социалните мрежи аз се допитах до синдиката чрез писмо дали би подкрепил така спонтанно надигналия се протест. Все още не са ми отговорили официално. А неофициалният отговор беше, че протестът е от „Фейсбук“ и че ако не е успешен, ще се дискредитират като организация. Единственият натиск тогава беше, че д-р Кокалов (вицепрезидент на КНСБ) се обади и каза „да си затварям голямата уста, защото лично ще се погрижи да си загубя работата“, разказва Илиева.

Д-р Иван Кокалов опроверга тези твърдения: „Въпросната госпожа продължава от вестници и екрани да ръси лъжи. Поради тази причина съм казал на моите адвокати, че събирам данни за тези неща и ще я съдя, понеже оронва моя престиж“.

„Не е имало такъв разговор и няма такива думи, това са измислици на г-жа Илиева и аз ще я викна в съда, за да докаже това. Аз мога да представя документ, с който тя ни заплашва – Президента на КНСБ и мен, че ако не й представим някакви документи, тя ще излезе пред социалните мрежи и щяла да ни направи на бъз и коприва. Имам в писмен вид нейното писмо, а нейните думи са празни приказки и измислици“, коментира още д-р Кокалов.

„Изпълнителният комитет взе решение по места, кой както иска, да реши дали да подкрепи или не протестите. Централно подкрепа няма, тъй като това не е начинание, което се прави от федерацията, а от г-жа Илиева чрез социалните мрежи. Тя можете да дойде и да предложи да направим протест, но тя така действа. Един вид е герой в очите на всички, защото тя е организирала протест на медицинските сестри“, разказа още той.

„Аз предлагам на д-р Кокалов да отидем на детектор на лъжата и тогава ще се види - има ли лъжа или не, дали е имало такъв разговор и дали наистина той ме е заплашвал по този начин. За мен няма никакъв проблем“, заяви Илиева.

И двамата смятат да заведат дела.

Здравни специалисти в страната готвят протести срещу уволнението.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бтв

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up