Неделя, Август 25, 2019

Пет болнични асоциации пожелаха да се обединят във федерация, за да защитават своите интереси в решаването на проблема с недофинансирането в здравеопазването. Те пожелаха още отпадане на тавана за избор на екип и лекуващ лекар.

Андрей Марков от Българската болнична асоциация обясни, че отдавна е трябвало да бъде променен моделът на финансиране в здравеопазването. А начинът на определяне на възнагражденията на медицинските специалисти отдавна не бил такъв, какъвто трябва да бъде.

„В една пазарна среда определянето на стойности или на фиксирани цифри за възнаграждения на специалистите е нещо отдавна отречено и отхвърлено, т.е. това беше една наредба, която за времето си вероятно имаше някаква идея. Тя излезна във връзка с публикации за някакви много високи доходи в системата на здравеопазването. Целта й беше да промени нещо в системата. На практика обаче, нищо не се промени. А практиките се ориентираха в посоки, които много лесно компенсираха дефицитите на тази нередност“, заяви Андрей Марков.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация пък беше категоричен, че отново сметката ще бъде платена от търсещите лечение. Двамата обаче се обединиха зад мнението, че моделът на финансиране в здравеопазването трябва да е солидарен.

"В Европа всичко се регулира. Договаря се дори възнаграждението на лекаря, а не кой колко пациенти ще прегледа и колко клинични пътеки ще напише, както е в България", посочи д-р Хасърджиев.

Андрей Марков настоя, че солидарният модел в здравеопазването трябва спешно да се възстанови. Именно заради това болничната асоциация предлага и здравна застраховка, което пък би ограничило различните такси, които се плащат в болниците.

"Това е опит на самите лечебни заведения да се справят с дадената ситуация и определено съм съгласен, че това не е нормалната практика, но това е реакция спрямо замръзналото развитие на здравеопазването. Не можем да продължаваме с практика, която отдавна е преминала през всички страни. Кличните пътеки отдавна не покриват изискванията на пациентите и на лекарите", подчерта Марков.

Той допълни, че при евентуална здравна застраховка пациентът няма да има нужда да плаща нещо, ако му се наложи да се лекува.

Д-р Станимир Хасърджиев пък каза, че е грешен и стар моделът на финансиране на здравната система у нас, а лекарите и пациентите не получават исканите резултати.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: bgonair

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up