Четвъртък, Септември 19, 2019

Медицинските сестри възобновяват протестите си след уволнението на лидерката им – Мая Илиева.

Днес медици от няколко български града се организират, за да излязат на протест в защита на уволнената медицинска сестра от столичната болница "Токуда" Мая Илиева. Те се готвят да поискат оставките на здравния министър, съсловните и синдикалните лидери.

Хора от София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Карлово сложиха слоган "Не на страха!" в своите профили в социалните мрежи в защита на Мая Илиева. 

„Тук съм, за да изразя нашето съпричастие на фелдшерите и на цялата гилдия на фелдшерите в България за Мая Илиева, защото тя е една достойна жена, която излезе с лицето си, поведе медицинските сестри в една битка за раноправие, за права, за законови промени, които би трябвало да се случат в държавата. Когато един човек започне наистина да си търси правата и да настоявя за промени, особено в системата на здравеопазването, той бива унижаван, бива уволняван, бива наказван затова, което прави в името на пациентите и в името на съсловието на медицинските специалисти“, заявява Александър Александров, фелдшер.

„Този акт на уволнение не е справедлив. Благодарим на болница „Токуда“, че вдигна още една част от нашето заспало съсловие“, заяви Велена Тонева, колега на уволнената медицинска сестра.

„Това е абсурд. Това е една сестра, която е изградена през годините“, заяви Генчева по повод на мотивите дадени от болница „Токуда“ за уволнението на Мая Илиева.

Илиева твърди, че е уволнена, защото е неудобна и е предизвикала проверки в болницата. А махането й станало с позволението на КНСБ, чиито вицепрезидент я заплашвал,че лично ще се погрижи да не работи повече в лечебното заведение.

От самото начало на протестите на сестрите преди няколко месеца обаче съсловната им организация и синдикатите се разграничиха от тях.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бтв

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up