Неделя, Януари 17, 2021

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлага редица промени в публикуваната за обществено обсъждане Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България.
От сдружението искат всички дейности, свързани с имунизацията и реимунизациите да се водят и отчитат електронно. На хартиен носител единствено трябва да се регистрира отказът на гражданин да се имунизира. Личните лекари не са съгласни с отпадането на някои ваксини от календара, като тази за туберкулоза на 11 годишна възраст. Те са против въвеждането на изискване всеки лекар, който извършва имунизация против туберкулоза или тест за алергия към ваксини да има преминал курс на обучение в медицински център по пневмология и фтизиатрия. Според тях, това е напълно не нужно, защото такова обучение се извършва от тяхното сдружение, както и по времето на специализация.

Общопрактикуващите лекари възразяват и срещу вмененото им задължение да предоставят информация на училищните здравни кабинети за имунизационния статус на децата от училищата и детските градини. Те настояват за по-сериозно ангажиране на държавата в разясняването на населението на предимствата на ваксинирането и за налагане на санкции на онези лиза, които не са се ваксинирали. Цялото предложение с мотивите, можете да намерите на Интернет страницата на сдружението.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up