Неделя, Ноември 29, 2020

От централите на казионните синдикати КНСБ и Подкрепа обявиха, че ще организират протестно шествие през октомври. Като официален повод за протеста те сочат “натрупалите се проблеми в здравната система”. Сред организаторите са и БАПЗГ и  Български лекарски съюз. Обсъжда се датата за протеста да бъде 7 октомври, но все още не е взето окончателно решение.
Протестите на медицинските специалисти стартираха още през месец Март, но не бяха подкрепени от БЛС и компания. Докато протестиращите от 6 месеца медицински сестри настояват за увеличение на заплатите до две минимални работни заплати или 1120 лв. , шефът на КНСБ Кокалов заяви, че на техния протест “Основното искане е заплатитите от 950 лв. за сестра”. Припомняме, че заложените суми от 950лв са договорени още през 2018.  Друго искане на протеста е – “увеличение на бюджета за клиничните пътеки”. 
"Иначе както вече е известно, ще настояваме увеличението на бюджета на НЗОК да бъде за цени, а не за обеми.", коментират от БЛС

protestlibe„Искам категорично да заявя на всички, които с „неприкрита радост“ си мислят, че сме искали да сваляме министъра: Не, не сме го искали! Българският лекарски съюз има последователна позиция по мерките, които трябва да се вземат по оптимизиране на здравната система.“

По думите на д-р Маджаров най-важните неща за оптимизирането на системата са да е ясно колко струва здравния труд в България, да има изградена и работеща единна информационна система с електронна рецепта и електронно досие и да се даде възможност на всички граждани на България да си направят допълнително здравно застраховане, така че да бъдат платени дейностите и услугите, които не се покриват от наличната здравна вноска. По отношение на най-бедните също трябва да се предвиди кой ще поеме допълнителната здравна застраховка.


Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    МЕД.специалист · преди 1 години
    явно този протест е,за да се увеличат заплатите на някои лекари,защото на мед.специалисти се подхвърлят трохи.Бъдете живи и здрави,ние и в бакалия да работим ще получаваме повече,а ще си спестим отговорност!Не се тревожете за нас,в чужбина много ще ни се зарадват!НООО НЕ ЛЪЖЕТЕ,ЧЕ ПАРИТЕ СА ЗА МЕД.СЕСТРИ!!!!!!!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up