Петък, Май 29, 2020
Медицинските сестри в Карлово си извоюваха 950лв заплата до края на годината

Близо месец след като медицинските сестри от две отделения в МБАЛ-Карлово заплашиха с масови оставки, постигнаха споразумение с ръководството за основна заплата от 950 лева, предаде БНР. Трудовите им възнаграждения за момента се равняват на 720 и 750 лева на месец и от 7 години нямат ДМС от клинични пътеки. На срещата днес директорът на болницата е поел ангажимент до края на седмицата да се подготвят новите договори. Ангажиментът за този размер на заплатите е при изпълнение на приходите на болницата. Ако това на стане, те няма да се изплащат в пълен размер.

„Докато не стане това няма да оттеглим оставките си, въпреки че сме доволни от постигната договореност“, каза Силвия Стайкова - една от седемте сестри на Вътрешно отделение, които депозираха предизвестия за напускане в края на миналия месец. Преди тях оставки подадоха всички шест сестри от Детското отделение, подкрепени и от трима лекари, с което се създаде риск от затваряне на отделението след 13 октомври, когато изтича едномесечното им предизвестие.

Според директора на лечебното заведение д-р Христо Пелев решението за равно заплащане на всички сестри не е добро, защото не отчита разликите в положения труд и заработени приходи. На въпрос откъде ще дойдат парите за обещаното увеличение той отговори, че ще разсрочи заем към общината в размер на 60 000 лева и предупреди, че болницата може да има финансови проблеми, ако Здравната каса не вдигне с 20% цените на клиничните пътеки.

"Това поискаха, това направих. От утре подписваме новите договори с тримесечен срок, до края на декември. А след това като пропаднем, пропадаме всички".

"Пропадането" означава дефицит при неизпълнение на приходите на болницата, уточни директорът.

По думите му не и изключено новата ситуация да доведе и до напрежение сред лекарите, някои от които ще получават само с 50 лева по- малко от медицинските сестри. Предстои още едно увеличаване на разходите от началото на годината, когато заради ръста на МРЗ ще скочат парите на санитарите и те дори ще изпреварят шофьорските, които също ще трябва да се увеличат.

Източник: БНР

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up