Петък, Януари 22, 2021
Дискриминиран ли е млад лекар заради онкологично заболяване?

На 30 години Радислав Наков вече е лекар с впечатляващи постижения в своята област, дори на международно ниво. През юни тази година обаче става пациент - откриват му клетъчен лимфом. Успява да се пребори със страха от диагнозата. Но не и с реакцията към болестта му.
Радислав се явява на конкурс за асистентско място в Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет в София. По думите на младия лекар комисията от трима професори си е позволила коментари във връзка със здравословното му състояние. На обявяването на решението ми се спомена отново, че за мен е важно да се лекувам, а не да се впускам в такива авантюри като това да преподавам. Радислав е убеден, че е дискриминиран при оценяването на писмената му работа.


„Имам 18 публикации с общ импакт фактор 39.463 и още 31 в реферирани списания (много повече от изискванията да се хабилитираш в МУ-София), носител съм на редица награди, а също така съм част от Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG) и директор на Европейското училище за млади гастроентеролози.“ – казва Наков
Според декана на Медицинския факултет единствената причина Радислав да не бъде избран за асистент е, че не се е представил добре на изпита. В писмена позиция на ректора на Медицинския университет до "По света и у нас" се казва, че е поискано становище по случая от ръководителя на Катедрата и декана на факултета.
Междувременно от Пациентската организация "Заедно с теб" обявиха, че ще поискат проверка на казуса от здравния министър и министъра на образованието. „Ние искаме публично да се види работата му и да видим има ли основания тази работа да бъде причина за недопускането му на асистентското място.“ – казват още от организацията.
А Радислав вярва, че ще оздравее и ще става все по-добър лекар. Вече с опит и от другата страна на барикадата. Освен това ще потърси правата си пред съответните институции, за да бъде добрият пример за хора в неговата позиция.
Източник: БНТ

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up