Събота, Януари 23, 2021
БЛС: Изразяваме своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията

Български лекарски съюз с недоумение следи окупацията на парламента, започнала миналата нощ и продължила и тази сутрин. Съсловната организация изразява своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет.

Това се казва в позицията на БЛС относно барикадирането на петте медицински сестри в сградата на бившия Партиен дом.
"Уважаеми колеги, здравето няма цвят. Български лекарски съюз е категоричен: Подобни действия са абсурдни и недопустими! Налагането на политически искания не става чрез окупация на Народното събрание и нарушаване на демократичния процес. Мислехме, че България е направила своя цивилизован избор към свободно и демократично общество и че е възприела демокрацията като основна ценност. Съсловната организация категорично се разграничава от действията на хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания. Подобно поведение, създаването на хаос, внасянето на допълнително напрежение в съсловието могат да доведат само и единствено до негативен резултат - и за пациентите, и за специалистите по здравни грижи и за лекарите", се казва в позицията на Лекарския съюз.
По-късно днес ръкодството на съсловната организация ще даде извънреден брифинг във връзка със създалото се напрежение.

От СЛК също излязоха с позиция :

Категорично се обявяваме против начина, по който се налагат политически искания, уронвайки по този начин авторитета на цялото съсловие и системата на здравеопазването, неглижирайки огромните усилия и постижения за постигане на определени резултати в процеса на реформиране на българското здравеопазване. Това се казва в позицията на Столична колегия на БЛС, изпратена до премиера, министъра на здравеопазването и парламентарната комисия по здравеопазване.
„Единственият начин за напредък и развитие е в рамките на закона и по установеният ред след провеждане на легитимни преговори между легитимни организации. Призоваваме премиера Бойко Борисов и правителството да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност, за налагане на реформи в здравеопазването, които нямат реална икономическа и структурна обоснованост, а само политически характер. В противен случай ние, българските лекари ще реагираме и ще направим контрапротест в защита на нашите авторитет, съсловие и система на здравеопазване. Лекарската съсловие абсолютно е готово да застане и да се противопостави на прилагане на реформи, които са удобни на шепа хора, за които съсловието положи достатъчно усилия“, се казва още в позицията.

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д.р Б.Бонев , с 40г. · преди 10 месеца
    Каква наглост от БЛС! Питам се тези ,които сега са ръководстовто на БЛС дали работят активно в здравеопазването или само стоят горе в управлението. Че заплатите на някои сестри - особено тези в малките болници са смешни, а това е всеизвестно. Днес фризьорката и чистачката в държавните учреждения получеват много повече от медицинската сестра. Защо лекарите не ги защитехя в този важен за тях момент? Тук е място да посоча порочната длъжностна характеристика на българската медицинска сестра: грижи се за болните в сектора си, изпълнява визитационния рапорт, храни ,облича, и провежда назначеното лечение чрез : инфузии ,кръвопреливания , а дори и безропотно изпълнява " назначените превръзки" на оперираните от "големите хирурзи" . Питам: " Къде в Германия или други европейски страни тези дейности се извършват от медицинската сестра"? Медицинската сестра в България е заробена от самозабравилите се лекари , които са се отдали изцяло да заработят допълнителни средства по всякакъв "нерагламентиран" начин . Дълго мога да говоря по този върос, но за сега спирам, като отново изказвам голямото си възмущение към ръководството на БЛС , което за сетен път доказва че е лакей на сегашното управление, а не защитник на колегите си.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up