Сряда, Септември 23, 2020
Общопрактикуващите лекари са изправени пред редица предизвикателства

Условията на извънредно положение създадоха затруднения не само в болничната медицинска помощ. Общопрактикуващите лекари са изправени пред редица предизвикателства. Недостигът на предпазни облекла и дезинфектанти е само един от проблемите. Дружество на софийските общопрактикуващи лекари е изпратило предложения до НЗОК, за промени в начина работа и финансиране в първичната медицинска помощ по време на извънредните мерки свързани с COVID 19.
По тези въпроси разговаряме с д-р Миндов, председател на управителния съвет на Дружество на софийските общопрактикуващи лекари.

 


Д-р Миндов, една от мерките, които предлага управителният съвет на дружеството е да се регламентира официално дистанционната консултация ?
Да, в създалата се ситуация, ние извършваме предимно такава дейност. Отменени са профилактичните и диспансерните прегледи, а и самите пациенти се страхуват да посещават личните си лекари. Затова би трябвало т.нар. дистанционна консултация да се договори като нова платена дейност, диспансерните и профилактични прегледи също.
Трябва да се подчертае, че общопрактикуващите лекари са на работното си място, а работа с остро болни, изисква разход на време и финанси за телефонните консултации, необходимост от по-чести консултации за проследяване, поради невъзможност за пълно снемане на статус. Това е причината да предлагаме да се регламентира дистанционната консултация, като снемането на анамнеза да става по данни на пациента или от данни на дистанционните комуникации (снимки). В терапия да се вписват препоръките, които са дадени. Така ще се даде и възможност при дистанционната консултация да могат да се назначават изследвания и терапия, включително по НЗОК (при техническа възможност), направления за хоспитализация. Предлагаме и няколко варианта за промяна на заплащането като увеличаване на капитацията, или плащане на исторически принцип
Спрени ли са домашните посещения?
Не, домашни посещения се извършват, когато това се налага, но предвид ситуацията това е малко рисково за пациентите, защото може и ние самите да сме носители на вируса.
Проблем има в детското здравеопазване, отмени са профилактичните прегледи, заедно с тях и ваксинациите. Възможно е да възникнат други инфекции например от морбили или ротавирусна инфекция и пр. Ако ситуацията се проточи може да се появи предпоставка за други сериозни проблеми. Също така е отменено посещението в дома на изписани новородени деца, тъй като то е причислено към профилактичните прегледи. Тези прегледи са практически забранени. Деца продължават да се раждат, а никой не ги преглежда, защото в сегашната ситуация е незаконно.
Какво предлагате във връзка с този проблем
Да се възстановят женските и детските консултации.
Тук е задължително условие обаче трябва да е строго разделяне на потоците, това може да стане по вече определените графици или да се въведе служебно график с определен часови диапазон, за който здравноосигурените лица да бъдат уведомени чрез средствата за масова комуникация.
Профилактичните прегледи за деца от 0 месеца до 12 месеца да се провеждат регулярно всеки месец. Тъй като липсват клинични данни за засягане от Ковид 19 в тази възрастова група, при клинично здраво дете, не би трябвало да има пречка да се осъществява детска консултация и да се следи физическо и нервно-психическо развитие на детето. Напротив: пропускането на консултация за съответната възраст ще създаде риск за ненавременно установяване и корекция на някои отклонения от нормата.
Как стоят нещата с пациентите под карантина заради COVID-19
В момента е предвидено едномесечно диспансерно наблюдение на салмонела или шигелоза. Необходимо е да се регламентира официално наблюдението на карантинираните като диспансерен случай и да се заплаща независимо от осигурителния статус, като се предвидят два или три прегледа, например от началото и от края на карантината.

ДСОПЛ има и предложение касаещо въвеждане на медицинска диагностична дейност с тестове зa COVID-19?
Тестовете са ключови, защото е необходимо пациентите със симптоми да бъдат уточнени. Сега ги лекуваме на сляпо.
Предложили сме също да се даде възможност за презаверка на медицинско диагностичната дейност и направленията, както и да се даде възможно за издаване на болнични листове за 30 дни на хората под карантина, за да се избегне контакт с Лекарските комисии и други звена в здравеопазването.
Има ли друго, за което не е помислено ?
Смятаме, че е редно да се предвиди, че при увеличаване на заболяемостта е възможно да бъдат засегнати и общопрактикуващите лекари. Може да възникнат ситуации, в които и личният лекар и неговият заместник не са на разположение. Предложили сме да се даде възможност на пациентите за временен избор на лекар от същия здравен район за срока на отсъствието на титуляра.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
 

 

 

 

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up