Неделя, Ноември 29, 2020
СЗО: Здравите не трябва да носят маски!

В понеделник служители на Световната здравна организация заявиха, че препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни с Covid-19 или се грижат за болен.
Няма конкретни доказателства, които да подсказват, че носенето на маски от масовото население има някаква потенциална полза. Всъщност има някои доказателства, които предполагат обратното в злоупотребата с правилното носене на маска или правилното й поставяне ", заяви д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за спешни случаи на здравеопазването на СЗО, на брифинг по медиите в Женева, Швейцария, в понеделник.

„Има и проблем, че имаме огромен глобален недостиг“, каза Райън за маски и други медицински консумативи. "В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са здравни работници, които са изложени на вируса всяка секунда всеки ден. Мисълта, че те нямат маски, е ужасяваща."
Д-р Мария Ван Керхове, епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви на брифинг в понеделник, че е важно „да дадем приоритет на използването на маски за онези, които се нуждаят най-много от нея“, което ще бъде за медиците от първа линия.

„В общността не препоръчваме използването на носещи маски, освен ако вие сами не сте болни и като мярка за предотвратяване на разпространението, ако сте болни“, каза Ван Керхове.
„Маските, които препоръчваме, са за хора, които са болни, както и за тези хора, които се грижат за онези хора, които са болни“, каза тя.
Служители на Световната здравна организация предупредиха на брифинг по медиите миналата седмица, че в световен мащаб съществува "значителен недостиг" на медицински консумативи, включително лични предпазни средства(ЛПС) за лекарите.
"Трябва да сме ясни", каза Ван Керхове миналата седмица. "Светът е изправен пред значителен недостиг на ЛПС за нашите медици на предните линии - включително маски и ръкавици, костюми и щитове за лице. Защитата на нашите здравни работници трябва да бъде основен приоритет за използването на този ЛПС."

Официалният плакат на Световната здравна организация.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мел · преди 8 месеца
  Не мога да повярвам , че има хора които наистина си мислят, че обикновената маска може да ги предпази от корона вируса. Нямам думи
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Boris · преди 8 месеца
   Може да те предпази при директен контакт през устата. Тоест ако имаш контакт с болен дето пръска слюнки като говори, то маската помага. Ама трябва и очила да носиш, щото през очите също може да се заразиш...
   От друга страна, човек може да заразява и преди изобщо да знае,че е болен. Тъй че от друга страна пречи като си болен да заразяваш другите.
   Не мога да повярвам,че има хора, дето упорито не искат дадат 5-10лв в условия на епидемия и да повишат шанса на себе си и околните. Бих казал, олигофрени.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Венци · преди 8 месеца
   А ти как знаеш, че си здрава, блонди, ако си в инкубационен?
   • Публикуването на коментара е спряно.
    Мислещ · преди 8 месеца
    И с маска да е човек няма спасение. Защо не го проумеете помислещи?
    • Публикуването на коментара е спряно.
     Boris · преди 8 месеца
     Във страните дето вече се справиха с епидемията ( Южна Корея, Тайван, Сингапур) основна разлика в стратегията е, че всички масово носят маски и всички масово биват тествани. Всички специалисти там препоръчват носененето и недоумяват относно малоумната реакция на западните държави. Изводите си ги правете.
     Всичко е въпрос на шансове и проценти. Нямало спасение. Бахти тъпата нация. Уикенда пекна слънце и всички се пуснали по улиците и парковете, бири и кафета....
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up