Неделя, Януари 24, 2021
Отбелязваме Световния ден на медицинските сестри

Лекари, медицински сестри и друг здравен персонал са на първа линия в борбата за спасяване на живота от пандемията на коронавирус. Те са аплодирани и възхвалявани като нови герои на обществото. Медицинските сестри са ключова професия в тази борба, като внимателно наблюдават пациентите си, администрират лечението им, насърчават и успокояват.
През 2019 г по данни

на Евростат. в Европейския съюз (ЕС) бяха наети 4.45 милиона медицински сестри и акушерки , като се броят както професионалните, така и помощните медицински сестри и акушерките. Това съответства на половин милион повече медицински сестри и акушерки, наети в ЕС през 2019 г. в сравнение с 2012 г., като този период се увеличава непрекъснато.
Делът на медицинските сестри и акушерките в общата работна сила е 2,2% в ЕС през 2019 г. Сред държавите-членки на ЕС, Германия се откроява с дял от 3,4%, следвана от Финландия (3,0%), Белгия (2,9%) и Ирландия (2.8%).

Nurses_and_Midwives_in_the_EU.png

За разлика от тях 11 от 27 държави-членки на ЕС регистрират дялове на медицински сестри и акушерки от 1,5% или по-малко в общата заетост в страната. Най-ниският дял беше 1,1%, регистриран в България, следван от Латвия и Люксембург (и 1,2%), Естония, Кипър и Унгария (всички 1,3%), Гърция и Полша (и 1,4%), както и Испания, Португалия и Румъния (всички 1,5%).

През последната година професията у нас се свързва с поредица от протести, започнали в началото на 2019г., с искания за по-високи възнаграждения. Среща след среща и обещание след обещание доведоха до барикадата на специалистите по здравни грижи в сградата на парламента в началото на 2020г. Протестите бяха преустановени временно, заради пандемията от COVID-19.
Днес, Министерство на здравеопазването поне към този час не им е честитило празника, а индикатът на българските медицински специалисти ще внесе в държавни институции подписка на гражданите, подкрепили декларацията с исканията от техните протести.
"Най-страшната болест, срещу която се изправяме от 1 март 2019 г. и няма да се изморим да се борим, е безразличието на управляващите спрямо проблемите в здравеопазването", посочват от синдиката.

2020 г. отбелязва Международната година на медицинската сестра и акушерката , целогодишно усилие за отбелязване на работата на медицинските сестри и акушерките, подчертаване на предизвикателните условия, с които често се сблъскват, и застъпване за увеличени инвестиции в работната сила на медицинската сестра и акушерката. Всяка година на 12 май, годишнината от рождението на Флорънс Найтингейл, се отбелязва Международният ден на медицинската сестра .

 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up