Понеделник, Август 10, 2020
 Проф. Костов: Не може PCR-тестовете да се абсолютизират като безалтернативни и да се обявяват за 100% достоверни

Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред и не могат да реализират труда си. Управляващите трябваше да се вслушат в алтернативните мнения, преди да разрешат публиката на стадионите, а не днес да връщат ограничителните мерки". Това коментира пред БНР проф. Коста Костов,

пулмолог и координатор на Медицинския експертен съвет към правителството, създаден заради ситуацията с коронавируса, във връзка с новия рекорд на новозаразени в страната. По думите му в последните дни съотношението на заразени спрямо общия брой тестове е било между 5 и 6%, а днес е 8,96%.

"Това означава, че имаме вече една по-висока вълна, но това не трябва да е тревожно и да изпадаме в паника. Това е процес, който се очакваше", обясни проф. Костов.

В предаването "Преди всички" пулмологът беше категоричен, че трябва да се отнасяме по-сериозно към опасността от вируса, който е между нас.

"В момента капацитетът на болниците не е запълнен", заяви професорът и добави, че не може да се говори за претоварване на здравната система.

Според проф. Коста Костов не може PCR-тестовете да се абсолютизират като безалтернативни и да се обявяват за 100% достоверен:

"Зависи кога е направен. В първите два-три дни от заразяването неговата чувствителност е 30%. Ако бъде направен при един инфектиран след 14-ия ден, той може да бъде позитивен, но съвсем не означава, че има вирус, който е способен да осъществи инфекция при друг".

Пулмологът посочи, че характерното за епидемията от Covid-19 е голямото количество безсимптомни пациенти и способността на една част от инфектираните да пренасят заразата.

Цялото интервю може да чуете във звуковия файл: 

 

 

Източник: БНР

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Можете да прекратите абонамента си по всяко време
Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Акад.В.Борисов · преди 29 дни
    Проф. Коста Костов е не просто широко скроен и компетентен медик, той е универсална личност и всяко негово мнение трябва да се приема с голямо внимание - още повече, че той не е фанатик, а реалист със земно мислене. Фетишизирането на един един тест по принцип в медицината често изиграва лоша шега и незавидна роля в диагностичния процес изобщо... Нужен е комплексен подход, а не само един изолиран сигнал. Например, ако се установяви СУЕ в кръвта, какъв е конкретният извод - подобен позитивен тест някои хора носят цял живот???... Решаващо е автентичното мащабно клинично мислене, но то вече е лукс. Специални поздравления на проф. Костов и за това, че не е паникьор, на дава назидателни УКАЗАНИЯ, не внушава чувство на вина за тъй наречената недисциплинираност, а прави много мъдри разсъждения за БАЛАНСИРАНО, максимално възможно нормално битие в критични ситуации.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    един · преди 1 месеца
    Историята с PCR рите може да бъде обяснена с думи прости по следният начин. Например от понеделник Ви казват , че за хоспитализация за ТЕЛК , за амб. преглед, за постъпване на работа и знайни и незнайни неща ще Ви се иска само ЯМР , а рентгена не го признаваме . И така стотици рентгени остават за после .
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up