Събота, Януари 23, 2021
Лекарите - по-изтощени, по-болни и по-обиждани от всеки друг

Медиците у нас страдат в по-голяма степен от хронични заболявания в сравнение със работещите в другите сфери. 47% от лекарите казват, че изпитват психическо изтощение на работа, сочат изводите от национално проучване на Българския лекарски съюз на тема "Здравни проблеми сред работещото население и лекарското съсловие".


В проучването, направено от социологическа агенция „Тренд", са участвали над 1000 лекари от цялата страна и 1207 души, заети в други сфери. Анкетата е първата по рода си от десетилетия, обясняват от БЛС.
Медиците, които отговарят, че изпитват психическа умора, са 47 на сто от запитаните. За сравнение, 36 на сто работещите друго, декларират психическо изтощение. Данните показват още, че проблемът е най-голям при лекарите между 40 и 60 години, като по-високи са стойностите при жените.

 Групата лекари между 40 и 60 години също така работят най-много часове. Медиците с над 60 часа труд седмично са и близо 6 пъти повече в сравнение с хората, развиващи се в други професии.

26 на сто от медиците у нас страдат от хипертония, показват резултатите от националното изследване. За сравнение, хипертония имат 15% сред работещите в други сектори у нас. Подобна е ситуацията и със заболяванията на щитовидната жлеза. 11% от лекарите имат и други хронични заболявания, докато при работещото население това са само 2%. Данните показват, че и в двете изследвани групи заболеваемостта има пряка връзка с възрастта.

Тревожни са резултатите, свързани с агресията, отбелязват от съсловната организация. Всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%). Всички останали професии са се сблъсквали с агресията в далеч по-малки мащаби - 17%. За физическа агресия споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up