Неделя, Септември 27, 2020
БЛС: Оставете ни да работим спокойно

УС на Българския лекарски съюз призова пациентите и техните близка да оставят лекарите да работят спокойно в своя позиция по повод резултатите от проучването, проведено сред лекарското съсловие. „Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!“, заявяват от БЛС

 

Ето и пълния текст на позицията:

В условията на Covid-19 беше успешно реализирана първата в България донорска ситуация. Независимо от тежките условия, в които сме принудени да работим през последните месеци, българските лекари за пореден път показаха, че владеят медицина на световно ниво.

В същото време, всички ние, сме изправени пред огромно психическо натоварване. Проведеното от БЛС национално проучване “ЗДРАВНИ ПРОБЛЕМИ СРЕД РАБОТЕЩОТО НАСЕЛЕНИЕ И ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ“ показа, че всеки втори медик изпитва психическо изтощение при работа. Нека не забравяме, че проблемите, свързани с лечението на нашите пациенти, не приключват с излизането от лекарските кабинети. Ако към това прибавим и тревожните резултатите, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%), трябва ясно да заявим, че да си лекар в България е задача на границата на човешките възможности.

От БЛС призоваваме – Оставете ни да работим спокойно! Използването на обидни квалификации, агресия и закани за саморазправа са накърняващи човешкото достойнство и категорично неприемливи. Невъзможно е да работим в условията на недоверие и страх от саморазправа. Агресията, както и езика на омразата, пречат на всички нас и рушат доверието помежду ни. Призоваваме за спазване на моралните ценности и професионална етика. Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!

От БЛС се обръщаме към всички колеги, които от месеци работят на ръба на изтощението: „Благодарим Ви колеги, ценим Вашата работа, отдаденост и безценната помощ, която денонощно оказвате на пациентите!“

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Адвокат · преди 1 месеца
    А, какво да кажат адвокатите, които не само, че също контактуват с моножество лица, не само са подложени на унизителни и изтощителни условия на труд, висейки пред зали и по тротоари пред съдилища във всякакви адмосферни условия с маски на лицата си, ами и са подложени ежедневно във връзка с възложените им казуси, на Бърнаут. Това никой не си прави труд да изследва, отчита или възмездява. Вместо това бяхме причислени към групата "маргинали", "лумпени" и "лузери". Срам обаче за тия управляващи, дето са допуснали такъв голям брой "лузери" и "маргинали" в управляваната от тях 10 години държава, защото това хич не говори добре за ефектиността на проведената от тх самите "политика" (ако това, което се вижда може изобщо да се нарече политика).
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up