Неделя, Януари 17, 2021
Публикуваха етичните правила за професионалистите по здравни грижи

МЗ публикува за обществено обсъждане правилата за добра медицинска практика за професионалистите по здравни грижи. Целта им е да се утвърдят единни принципи и правила за професионалната практика в областта на здравните грижи. Спазването на Правилата следва да осигурява качеството на здравните грижи и намаляване на риска за пациентите, както и защитата на техните права.

 

Правилата отразяват етичните аспекти и дължимото поведение на професионалистите по здравни грижи и са валидни за всички тях. Определят професионалното поведение на медицинските специалисти по здравни грижи, при зачитане на правата и достойнството на гражданите, както и недопускането на действия, които биха могли да засегнат чувството на лична свобода на пациента. Спазването на правилата допринася за оказването на възможно най-добрите здравни грижи, независимо от пола, възрастта, расата, религията, сексуалната ориентация, начина на живот, социалното, менталното и здравно състояние на пациента, пише в мотивите на Министерството към проекта.

В правилата е записано, че добрата медицинска практика на професионалистите по здравни грижи предполага качествено изпълнение на здравните грижи, което включва адекватна преценка на състоянието на пациента и потребностите му от здравни грижи; точно планиране и качествено осъществяване на здравните грижи; практикуване на самостоятелни дейности при спазване на границите на придобитата професионална компетентност, съобразно изискванията на Квалификационната рамка за професионално развитие на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти; поемане на отговорност за предоставената грижа.

Професионалистите по здравни грижи са длъжни да познават и прилагат коректно писмено назначените лекарствени продукти; да изясняват своевременно получените от лекаря назначения и манипулации, регистрират тяхното осъществяване, а в случай на отказ да ги извършат, писмено да се аргументират и информират своевременно в субординация за всяко свое възражение, което е от значение за професионалната им дейност. Освен това са длъжни да информират пациентите за същността и необходимостта на предоставяните от тях грижи, процедури и манипулации, както и да предоставят информацията на достъпен език, по начин, който позволява на пациентите да направят информиран избор и да участват във вземането на решения относно здравните грижи.

В правилата е записано още, че професионалистите по здравни грижи поставят на първо място интересите на пациента, тъй като неговата безопасност е основен техен ангажимент, проявяват учтивост, уважение, милосърдие и състрадание, отнасят се с уважение и спазват правата на пациента и не допускат никакви форми на дискриминация.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Правилата са разработени от Националния съвет по качество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и са окончателно приети от този съвет на 10 август 2020 г. и са допълнени от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Целият текст е достъпен тук 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Йоткова · преди 4 месеца
    Аз смятам, че няма медицинска сестра, която да не е наясно със компетенциите и отговорностите си.Етиката е предмет, който се изучава и е широко застъпени в програмата на всички здравни специалисти.Ние знаем кои дейности НЕ са наше задължение, но са ни вменени като такива през годините от лекаря.В същото време нашите компетенции и права за самостоятелна практика са ни отнети. Ако трябва да пиша писмен отказ за всяко едно нещо, което отказвам да извърша, ще ми мине цялото дежурство в писане, а накрая ще бъда освободена от работа и то по законен път.Ние сме бедни и нямаме пари за адвокати.Кой ще защити нашите права?Къде са те в цялата картинка?Или имаме само задължения?
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Арнаудова · преди 4 месеца
    Бла,бла,блааа.......!Най-важното за момента е да се работи по въпроса за ОСИГУРЯВАНРЕ на персонал,пък после да се премине към най-лесното-преписване на международни правилници и преписвнорми!Първо да кажат кой ще работи професията след около 5год!А иначе ще я карат по познатия принцип:"Ден да мине,друг да дойде". Аман от бюрокращина,бумащина,симулиране на дейност,а на практика-нищо!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up