Сряда, Декември 02, 2020
БЛС: Твърденията на някои колеги-лекари за COVID-19 са обидни, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност

Твърденията по отношение на COVID-19 от началото на пандемията досега са разнопосочни. У нас медиците застъпват различни мнения. С позиция по въпроса сега излезе съсловната организация на лекарите БЛС, в която с критика са цитирани няколко реплики на доц. Мангъров. Предоставяме я без редакторска намеса.

 

Изминаха близо 8 месеца от началото на епидемията от Ковид-19 у нас. Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът - болница, както го наричаха съгражданите му.

На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения:

„Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…“

„Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало.“

Твърдения, които на фона на нечовешките усилия, стоицизъм и себеотдаденост на всички медицински специалисти, работещи с Ковид-19, са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.

Нещо повече: в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна.

БЛС е категоричен, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо. Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има. Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид-отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти.

БЛС призовава – спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията. Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Др · преди 2 месеца
  За маските не мога да се съглася. Вече има достатъчно проучвания, включително симулации в лабораторни условия безспорно показващи значително намален вирусен товар при използване на маска. Особено важно при близък контакт. Счита се, че има значение за тежестта заедно с други фактори.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мирослава Асенова · преди 2 месеца
  Срам за БЛС!!! ПРОДАЖНИЦИ! Петните името на почтения лекар и прокламирате лъжи!!!! В света (Италия, Русияи, Германия) истинските и достойни лекари се борят в защита на ИСТИНАТА!!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Георги Тодоров · преди 2 месеца
  Обещавам, че утре, на тези хора от УС на БЛС, ще им отговоря подобаващо, за да изчистя името на лекарите ни , опетнено от тях. С изявления като тези! Клакьори на властта! заставаме зад думите си: че епидемия няма, единствното действие, от което има полза е да се мият ръцете и дезинфекцията, маските не пазят никого от нищо, в целия свят доказано. В УС на БЛС повече от половината са непрактикуващи леари, като Иван Маджаров, Нели Нешева, от време на време проактикуващия Габровски, Стоян Борисов, Ивалин Йоцов!
  Ние сме прави в медицинските си твърдения и затова не се страхуваме, но няма да оставим невежеството , на власт в БЛС да тържествува! Защото днешната декаларация е поддръжка на валстта! Д-р Георги Тодоров челна на Контролната Комисия на БЛС
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up