Неделя, Ноември 29, 2020
PCR тестовете трябва да са безплатни за осигурените. Заради Ковид, забравихме за другите болести

Здравноосигурените лица не трябва да плащат за тестовете PCR. Взетото вчера решение от МЗ личните лекари да издават направление за безплатен тест е правилно, макар и малко закъсняло. Касата има механизми да контролира процеса, а и защо някой ще иска да си прави тест, ако се чувства здрав. Това каза Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров, който беше гост на БТВ тази сутрин, заедно със заместник председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. Ето какво каза още д-р Кацаров:

Хвърляме огромен ресурс за диагностика и лечение на заболяване, което не нанася големи щети. От това страдат хората с много по-тежки болести, като онкологичните заболявания и сърдечносъдовите заболявания. Едно проучване в Америка и други страни показва спад с 85% на скринингови изследвания за рак, което значи закъсняла диагноза, закъсняло лечение и вероятен фатален край. У нас бяха забранени за два месеца всички профилактични дейности, плановите операции и дори имунизациите. Ако децата не са имунизирани за морбили са в голям риск, защото смъртността тук е в пъти по-голяма отколкото от коронавирусната инфекция.

Недопустимо е да се връщат деца от училище защото нямали маска. Държавата трябва да осигури маски за учениците, които нямат.
Информацията за епидемиологичната ситуация е крайно недостатъчна. Ние не знаем колко са българите, които вече са се срещали с вируса, а без тези данни не можем да изчислим останалите показатели и да направим достоверна прогноза. Сега е моментът да се направят мащабни епидемиологични проучвания за наличие на антитела у населението.
Здравната система е под натиск, но той не е силен и не се налагат допълнителни мерки.
Цялото интервю:

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 1 месеца
  Хора, не разбрахте ли, че всеки трябва да се спасява поединично......това е положението у нас скоро няма да се промени.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Силвия Илиева · преди 1 месеца
  Широко рекламираната кампания по министерската програма за превенция на грипа за сезон 29/21 за лица над 65 години не работи.Аз съм личен лекар и знам .че в сайта на министерството няма обявена връзка /адрес, портал или телефон / за връзка с изпълнителите или заявка на продукти. Няма и хора от фирмите изпълнители които да минават и да се информират за необходимите количества/което изобщо не е проблем за дистрибуцията/ .Дали няма да стане както миналата година при необходимост от 59 дози за една медицинска практика да отпуснат 5 броя,да се чуди човек на кого да направи.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 1 месеца
  То за осигурените трябва да има и други безплатни дейности какъв е ъози избор на екип законоустановен рекет зсщото младите лекари не са добре обучени или се има нрщо друго впредвид
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up