Петък, Юли 03, 2020

Въпросът какво дължи лекаря излезе отново на дневен ред, породен от спора трябва ли общопрактикуващите лекари да бъдат глобявани, ако техните пациенти Doktorот рискови групи са с трайни отклонения в контролираните показатели? Спори се за това кои са показателите на холестерола и кръвната захар, над които лекарят да бъде глобен, че не си е свършил работата.


Изглежда, че това е пореден опит, медицината да се облече в административно-наказателни дрехи.
Да глобиш лекаря, за това че пациентът има високо кръвно, LDL холестерол или гликиран хемоглобин е все едно да  го глобиш, че е с наднормено тегло и не спортува. Юридически погледнато отговорността на жена му, направила баница, е по-голяма. Трябва ли и нея да я глобим?
В теорията на медицинското право отдавна е постигнато съгласие за това, че лекарят дължи грижа, а не резултат. Лекарят може да положи най-добрата грижа и въпреки това пациентът да се влоши и да умре, защото медицината не е всесилна и няма отговор на всички болести и страдания.
Добрият резултат зависи не само от лекаря, но понякога повече от самия пациент.
Разбира се, не може да не полагаш никакви грижи за здравето си. Подходът, обаче трябва да е друг. Поведение, което повишава риска от заболяване, независимо дали е свързано с хранене, вредни навици, околна среда или друго, би следвало да води до повишаване на здравната осигуровка, а не до санкция на лекаря.  
Дейността на лекаря  може да бъде оценена по това дали е назначил подходящите изследвания, дали е предписал подходящите лекарства, дали е извършил своевременно тези  и други действия, които са правилни, според медицинската наука и практика.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up