Четвъртък, Септември 24, 2020

НенковОтворено писмо
до Мирослав Ненков, заместник-министър на здравеопазването
от д-р Георги Тодоров - член на БЛС /УИН 0400000598/
Относно: Изявления в медиите, обвиняващи колегиума в страната

Колега Ненков,
временно изпълняващ длъжността на Заместник-министър,
Не зная колко изобретателни сме станали или „много болни“, но опитите Ви да обобщавате и чрез определени примери да сатанизирате лекарите е възмутителен. В правовата държава всяко действие, което е неправомерно или представлява престъпление или административно нарушение следва да се доказва по надлежния ред, пред съответните органи, а това най-често е съдът.
Изнесените от Вас данни, може и да са верни, а може и да не са, ето защо не представляват годно доказателство пред никого, даже и пред обществото, звучат като вицовете ви пред Дарик радио. Фактът, че сте заместник-министър Ви задължава да балансирате интересите чрез фактите, които изнасяте и да ги погледнете от всички страни, преди да ги обявите. Длъжен сте да оцените кого може да засегнете. Според Вас група лекари са ощетяващи бюджета на страната с решенията си. Моля, да ви припомня, че примерите, които дадохте така фриволно в ефира на една телевизия, са малък, кратък и частен случай. Основният издател на болнични листи в страната са ОПЛ. Те са и мишената на цялата кампания, произтекла от факта, че работодателите искат справедливост и възстановяване на състояние отпреди 8 години. Задавали ли сте си въпроса, колега Ненков, че болничните без да сте болен са социален феномен, който има много по-дълбоки корени и не само в България?
Ако сте политик на място, ще ги намерите бързо и ще приемете, че не може да се борите с този феномен, че не сте в състояние да го решите, ако не се позовете на правовата държава.
Ние, лекарите, сме онези, които притежаваме дипломата, знанията, умения и стажа да кажем кой е болен и кой не е. Кой може да ходи на работа и кой не, или не трябва! За колко време не може и как следва да се лекува. След като имаме тази дадена ни от закона и обществото експертиза, не виждам що за напъни се правят? Да ни я отнемат политиците, да ни я отнеме полицията, да ни я отнеме съда? Кой? Коя потеря сте на път да ни изпратите, за да ни дисциплинира? Лоши практики има във всяка система, уреждаща обществени отношения. Предлагате ли да затрием системата, защото има лоши практики? Ако предлагате да ги изправяме заедно, приветствам, но не и да се сатанизира един за сметка на друг.
Вместо да създадете бърз, ефективен и работещ механизъм, за да се обжалват съмнителните болнични от работодателите, Вие заклеймявате определени лекари, групи лекари, според занятието им и накрая става така, според Вас, щото всички лекари са склонни към нарушаване на обществения договор, с две думи – потенциално корумпирани!
Категорично не сте прав и не може заради това, че не можете да решите спора на работодатели със синдикати, да прехвърляте проблема върху лекарите, генерално. Проблеми и лоши практики може и да има. Накажете ги! Ако не знаете как, приемете, че не можете веднага и търсете решение. Да Ви подскажа – проблема идва от ниските доходи както на лекари, така и на ползвателите на болнични, така и от административния натиск върху бизнеса. С две думи на лицемерието на онези, които държат властта. А вие сте от тях! Никой доволен няма да си отреже сам клона, на който е цялото му съществуване – доход, репутация, занятие.
Време е да се позиционирате като политик, в добрия смисъл на думата, а не да ръсите нелепости, настройващи хората един срещу друг, най-вече срещу лекарите.

Д-р Георги Тодоров - член на БЛС
26.10.2017 г.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up