Събота, Май 30, 2020

TarnevОткривателят на редки болести проф. д-р Ивайло Търнев от УМБАЛ "Александровска" ще бъде отличен с медицински "Оскар" - престижно отличие за цялостен принос и постижения в областта на неврологията, неврогенетиката и общественото здравеопазване. Годишните награди, които възнаграждават хуманизма и отговорността на лекари, болници и екипи с доказани значими постижения в областта, ще се състоят на 15 май в София.
"Това е национална медицинска награда, която се дава през последните години. Радвам се, че е за цялостен принос, защото се развивам в клиничната неврогенетика и общественото здравеопазване. Наградата обединява постиженията в тези две направления", каза д-р Търнев.

Той обаче призна, че приема наградата със смесени чувства, защото според него да се занимаш с наука днес е все едно да си като Дон Кихот. Гостът на Bulgaria ON AIR подчерта, че не усеща подкрепата на институциите за тази си дейност.
"Тук живеем в общество на духовен упадък, с обърнати и странни ценности. Науката отдавна не е приоритет и това е особено опасно за младите хора. Личните лекари станаха еднолични търговци, а болниците - търговски дружества. Обществото ни е много болно и се нуждае от спешна истинска реформа", сподели с разочарование проф. д-р Търнев.
Той преподава в Медицинския университет в София и в Нов български университет, работи и по програма за здравни медиатори. Работният му ден започва в 6 сутринта и завършва в 24, и така 7 дни в седмицата.
"Това изисква желязна дисциплина. Има много натрупана умора, особено когато има сериозни разочарования. Моите вдъхновители са екипът, с който работя - карат ме да вървя напред въпреки всички трудности", отбеляза професорът.
Д-р Ивайло Търнев се занимава повече от 25 години с диагностика, профилактика, лечение и рехабилитация на редки болести и е имал шанса да работи с велики български и чуждестранни учени. Според него най-голямата болежка на обществото ни е, че сме загубили човешките си ценности и финансовите интереси са на първо място.
"Забравихме, че животът е кратък", посочи за финал проф. Търнев.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up