Събота, Май 30, 2020

branzalovОбщопрактикуващите лекари от София излизат на нов протест. Те настояват за намаляване на административните им дейности и задължения, които рефлектират негативно върху обслужването на пациентите.
Семейните лекари искат законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки, както и всички освободени от потребителка такса да я плащат в пълен размер, а сумите да им бъдат възстановявани от съответните институции.
Потребителската такса трябва да е 1% от минималната заплата, така както беше определено със закона преди 18 години, а 24-часовото им разположение да отпадне.

„Тежи ни грубото администриране, коментира в студиото на „Тази сутрин” д-р Николай Брънзалов, (…) от 10-15 минути за един пациент, заради многото документи за преглед реално остават минута-две-три”.
В момента всичко е на хартия. Всяка година при подписването на договори с касата ни искат „купища документи”, които са едни и същи даваме всеки път.
„Лекарите масово се изнасят от България. Средната възраст е 59 г., 25% са над 65. Като е толкова хубаво, защо не идват нови лекари?”, запита той и допълни, че само за последния месец има два случая на джипита, починали на работното си място.
Има и проблеми с педиатричните практики – отговорностите са големи, а заплащането е малко и така не са много желаещите медици.
Брънзалов отбеляза, че той и колегите му скоро ще имат и друг проблем – новата европейска директива за защитата на личните данни. Заради нея ще се наложи да инвестират в компютри и нов софтуер с 2-3000 лв. издръжка на година.
На въпрос има ли развитие след предишният им протест пред министерството на здравеопазването, Брънзалов отговори, че абсолютно нищо не се е променило. За последните десет години, откакто премиер е Борисов, има една единствена промяна – потребителската такса за пенсионери да стане 1 лев, която промяна лекарите наричат краставичарския закон.
Протестът е днес в 12:30 пред НДК, където по това време има среща на министрите на здравеопазването на ЕС. Семейните лекари искат да си направят „семейна снимка” с министър Ананиев, ако той се подмине протеста да влязат на дискусията на министрите и да връчат официално исканията си.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up