Сряда, Август 12, 2020

doc hosp privЛекарската професия е най-престижната у нас съобщава БТВ. Телевизията цитира проучване за рейтинга на професиите в страната.  Анкетата е проведена сред служителите на 80 фирми. Целта е да изследва мотивацията на хората при избор професия.
Проучването обхваща 16 професии, в които се усеща най-силен недостиг на кадри, от четири основни за икономиката сектора: „Машиностроене”, „Електротехника”, „Медицина” и  „Транспорт”
Оказва се, че при избора на работа, за младите по-голямо влияние оказва не заплатата, а социалните придобивки и статуса, който дава в обществото. Това е и причината професията лекар да води с рейтинг от близо 55%.
Най-непривлекателни за младите са професиите стругар, локомотивен машинист и оператор на медицинска техника.

Бизнесът се нуждае от спешен внос на 100 000 работници, за да преодолее кризата с липсата на персонал. Това обаче е краткосрочно решение, казват експертите. По-важно е да се повиши привлекателността на професиите с нисък рейтинг.
„Хората заминават на запад с очаквания там животът им да  е по-добър. Ако тук им дадем живот, който включва и общественото признание и интеграцията в социума, където упражняваме нашата професията,  тогава заплатата не е толкова важна”, коментира д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up