Вторник, Юли 07, 2020

NargileДепутати от Обединени патриоти внесоха промени в Закона за здравето, с които да бъде забранено пушенето на наргилета в закрити обществени места.

И ако текстовете бъдат приети, ще бъде забранена и продажбата на на консумативи за наргилета на лица под 18-годишна възраст. А глобите за пушене на закрито ще се приравнят с тези за тютюнопушенето.

Има ли смисъл в тази промяна и колко е вредно наргилето за здравето ни?

Наргилетата са поне толкова вредни, колкото и цигарите. Проблем е, че вредата от тях е насочена към по-младите.Това коментира в студиото на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Наргилетата се ползват от много хора, а в Иран има

изследване, което показва, че те са с бактериално замърсяване. Въглеокисът е неколкократно повече отколкото в цигарите, пуши се много по-дълго, концентрацията на замърсители е много по-голяма, разказа пулмологът.

По думите на медика наргилетата не са забранени все още ,,Защото са от доста по-скоро мода в тази част от света, те реално в държави като Лебанон,Саудитска Арабия и Турция  са забранени.

Употребата им е метод за въвеждане на боклуци в дихателната система, точно както и цигарите.Приличат си с това, че въвеждаме вредност, концентрирано и директно в дихателната ни система'', коментира вредата на наргилетата д-р Александър Симидчиев.

Голяма част от пушачите на наргилета пушат и цигари, като се прибави и вредата от мръсния въздух, всичко това се натрупва в организма. Младите хора трябва да избират пълноценния живот и здравословно хранене, призова лекарят.

Виж повече във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up