Събота, Май 30, 2020

Karlovo bolnicaЛекари и медицински сестри в Карловската болница подават оставки заради новите правила на Здравната каса, с които се намалява финансирането на нелимитните дейности в отделенията по ,,Акушерство и гинекология''и ,,Хемодиализа'', съобщава БНТ.

Управителят на МБАЛ ,,Д-р Киро Попов'' е изпратил писмо до премиера и всички ресорни институции, с което информира, че лечебното заведение е обречено на ликвидация.

 

Медиците посочиха, че намаленият бюджет, с който разполага лечебницата, е твърде недостатъчен,за да покрие всички разходи на болницата и да изплати заплатите.

По думите на Стефания Лучева, главна медицинска сестра на Карловската болница: ,,Общата сума за месец януари е около 285 000 лева, което означава че тези средства не стигат нито за лекарства, нито за консуматива и пране. Парите на болницата са ограничени в една рамка, нелимитираните дейности това са ражданията, новородените и хемодиализата'', сподели проблемите тя.

Част от новите правила, с които трябва да се съобрази общинската болница е и ограничаването приема на болни спрямо броя на легла в отделенията.

,,В детско отделение има 18 легла, ако дойде 19- то дете ние нямаме право да го приемем, обаче какво се случва с деца, които са в тежко състояние, това дете го обричаме на смърт'', добави главната сестра на МБАЛ,,Д-р Киро Попов''.

,,В един момент да връщаш кърмачета, които са с бронхоспазми, да се опиташ първо да копираш пристъпа за момент, за да могат да отидат в Пловдив , буквално е нечовешко'', коментира ситуацията д-р Настя Димитрова, лекар в детското отделение на болницата.

Управителят на здравното заведение посочи, че годишният бюджет на болницата е намален с около 850 000 лв., въпреки че държавата увеличи средствата за болнична помощ със 100 млн.лв.

Карловската лечебница обслужва над 100 000 души от 7 общини. Зам.- кметът на града каза за БНТ, че общината няма как да издържа общинската болница , защото не разполага с толкова средства в бюджета. Миналата година с решение на Общинския съвет болницата беше подпомогната с безлихвен заем в размер на 60 000 лв.

Виж повече във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up