Понеделник, Август 03, 2020

kanev stom kanal3Председателят на Сдружението на българските зъболекари Д-р Анатолий Кънев, съобщи за зрителите на Канал 3 че, организацията е избрала за зъболекар на годината – Д-р Начева от гр. Плевен – добър, сърцат колега. На пресконференцията по този повод, зъболекарите споделиха недоволството си от състоянието на здравната система в областта на стоматологията.
Д-р Кънев каза, че искат да обяснят на своите пациенти, „които са истинските ни работодатели”, че проблемите идват от сгрешената система.
„Ние имаме единствена и неповторима каса. Представете си, ако имаше една единствена и неповторима телевизия. Монопола и корупцията вървя ръка за ръка. Държавата решава да отдели 160 милиона за зъболекарски услуги, а пакета включва пломба с амалгама и полимер. Какво означава това? Означава, че ние плащаме за лоша медицинска помощ и калпави услуги. „Заслуга” за това има и единствения и неповторим зъболекарски съюз”-допълни д-р Кънев

Д-р Иван Кокалов от КНСБ и Надзора на касата се вклчюи в разговора по телефона от Брюксел. Той каза, че по принцип подкрепя да се увеличават услугите за зъболекарската помощ. „Парите трябва да се увеличават и отиват за озъбяването на българите, но това е политически въпрос и не се решава от нас, каза синдикалистът .
Д-р Кокалов не можа да обясни защо има повече каси в Европейските държави, а в България има само една. Той смята, че ако има повече каси, ще има по-малко пари, защото те ще работят на печалба.
Д-р Кънев каза, че монополът води до самозабрявяне, както на управленците на касата и на казионния зъболекарски съюз. Те става послушници на управляващите и изпълняват безприкословно техните указания. Той даде за пример на монополна злоупотреба, ръководството на казионния зъболекарски съюз, който се „управлявал в стил Путин и Медведев – две лица се сменяли като Председател и заместник председател”.
Д-р Кокалов отговори, че ако зъболекарите имат претенции да се обърнат към казионния съюз. Д-р Кънев каза в заключение, че мнението на д-р Кокалов само потвърждава проблема за наличието на една номенклатура която е отговорна за проблемите.
„Хората трябва да разберат, че това са техните пари и те могат да решат как да се харчат. Защо хората сами не управляват парите си, както е в Европа?” - каза в заключение Д-р Кънев
Цялото интервю във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up