Събота, Август 17, 2019

protest sestriНа първи март медицинските сестри организираха национален протест, насочен срещу ниските възнаграждения и условия на труд. Това е напълно справедлив и законен протест, при това със сериозни основания. Това, че синдикати и съсловна организация се разграничиха от протеста „на улицата”, само показва степента на поквара у тези казионни организации. Те трябваше да са при хората, да помогнат в организацията на протестните действия и във формулирането на обосновани и изпълними искания.
Защото, вижте какво се получи. Медиите разпространиха декларация, която се приписва на обявилите в социалните мрежи протест медицински сестри. От публикациите не става ясно кой точно е написал тези искания до премиера, министъра и омбудсмана, нито кои от спонтанно включилите се в протеста медицински професионалисти ги подкрепят.
Вижте сами:
Искане номер 1 е „Без търговски дружества в здравеопазването”. Това, по съществото си политическо искане няма връзка нито с възнагражденията, нито с условията на труд.

Напротив, в много търговски дружества възнагражденията на реанимационни и хирургични сестри са по-високи от средната лекарска заплата и поне два-три пъти по-високи от възнагражденията на сестри, работещи в здравни заведения, които не са търговски дружества. Премахването на търговската регистрация ще отнеме възможността за договаряне на индивидуални възнаграждения и може единствено да доведе до уравниловка и по-ниски заплати на тази част от съсловието, която в момента получава високи заплати.
Че уравниловката на възнагражденията е цел се вижда и от второто искане: 2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, която да е в размер на две минимални работни заплати за страната (т.е. 1120 лв.). Както стана дума една част от специалистите по здравни грижи получават в момента доста по-високи възнаграждения. Получаването на еднакви възнаграждения от всички, независимо от това какво работят и как вършат работата си е най-прекият път към провала. Тези, които работят много и с високо качество ще бъдат ощетени, а тези които работят малко и с лошо качество ще бъдат незаслужено облагодетелствани. И едните и другите ще бъдат пределно демотивирани не само да повишават уменията си, но дори да работят.
Третото искане е „3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила, в зависимост от натовареността.” Ето това е разумно искане, което дава и друга светлина на искането за еднаква основана заплата, формулирано в точка 2. Това, което масово не се разбира у нас, не само от медицинските сестри е, че възнаграждението на работниците е пазарна величина. То зависи много повече от търсенето и предлагането на даден вид труд, отколкото от работното време и натовареността. Намесата на правителството и регулирането на заплатите, винаги води до влошаване на продукта, от което страдат добрите професионалисти и най-вече потребителите, които в този случай са пациентите.
„4. Връщане на медицинските стандарти.” Това искане е перлата в короната. То показва липса на елементарни познания за естеството на проблема с ниските възнаграждения. Точно медицинските стандарти са сред основните причини за ниските възнаграждения на медицинските сестри. Средствата за работна заплата на едно предприятие, независимо дали е регистрирано или не като търговско дружество, са определено крайно число. С въвеждането на медицинските стандарти, болниците бяха принудени да назначат два пъти повече лекари, отколкото са им необходими за извършването на дейността. Пряка последица от увеличените административно разходи за труд на лекарите е намалените разходи за труд на сестрите, защото общата сума за заплати е крайно число. Повечето медицински стандарти са действащи и в момента, а „връщането” на останалите може да доведе само до намаляване на заплатите на сестрите.
5. Почасово заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в спешно отделение и отделение за анестезиология и интензивно лечение, клас прослужено време в размер на 1.2% на година. Ако изключим клас прослужено време, останалите искания за напълно закони и разумни синдикални искания. Клас прослужено време означава, че от две сестри, работещи в едно отделение, с еднаква натовареност и отговорности, едната ще взема по-голяма заплата защото е по-възрастна. Справедливо ли е?
„6. КТД на национално ниво, задължителен за всички структури в здравеопазването.” То съществува и сега. Подписването на колективни трудови договори в този им вид, на национално ниво е едно от най-безсмислените неща и то не само в здравеопазването. Как е възможно да договориш еднакви условия и заплати за всички, при положение, че работят толкова различни неща, на толкова различни места, с различно качество на продуктите и в конкуренти отношения по между си? Вие може да разпишете в КТД всички сестри да карат мерцедеси, но не можете да им ги купите с КТД. За това можете да си пишете каквото си искате в КТД, ще получите само това, което е възможно и което ще имате и без КТД.
„7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.” Това е от малкото разумни искания в декларацията. Здравната система в момента забранява всякаква форма на такава практика. Даването на право да организираш сам предоставянето на определен вид медицински услуги ще облагодетелства цялото съсловие с позитивното си влияние върху целия пазар на труда на медицинските специалисти по здравни грижи, а не само на тези, които ще разкрият такива практики.
„8. Промяна в категорията труд.” Напълно законно синдикално искане за ранно пенсиониране и по-висока пенсия. Ако трудът на всички професионалисти по здравни грижи стане първа категория, то логично е и труда на всички лекари да е същата категория. Изобщо нека трудът на всички стане първа категория. Нали няма срамна работа? Защо тогава да я определяме като втора и трета категория?
Съдържанието на декларацията изглежда, като да е писано от пенсиониран политик на прехода, съхранил ценностите развитото социалистическо общество. Ако целта е била да се събере допълнителна подкрепа за протеста, резултатът ще бъде точно обратен. Декларацията ще отблъсне разумните хора, които иначе изпитват симпатия и съчувствие към проблемите на съсловието и биха ги подкрепили активно. Наред с разумните неща, има толкова неадекватни искания, че изглеждат като провокация, насочена срещу самите протестиращи.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up