Неделя, Май 19, 2019

nurses2Медицинските сестри ще продължат с протестите, докато исканията им не бъдат изцяло изпълнени.Това стана ясно днес на срещата им с омбудсмана Мая Манолова, на която те заявиха, че ще излязат и на палатков лагер в близките дни, ако се окаже, че за пореден път гласът им не е чут, предаде БНТ

Освен за по-восоки заплати, протестиращите настояват да няма търговски дружества в здравеопазването и да се върнат медицинските стандарти. Според тях много сериозен проблем предизвиква и пожелателния характер на изискванията за броя сестри в лечебните заведения.

Мая Манолова се солидаризира изцяло с исканията исканията за по-високи заплати, които по нейните думи са справедливи. Тя изрази надежда, че здравният министър Кирил Ананиев ще спази срока и ще изпълни ангажиментите, които е поел.

 В срещата при омбудсмана взеха участие и представители на други медицински професии, които от години настояват за отделяне от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и признаването им със статут на съсловни организации – това са фелдшерите – лекарски асистенти, физиотерапевтите и акушерките.

„Абсолютно липсва остойностяване на минималната медицинска грижа, полагана от сестри и акушерки“, каза Мая Манолова.

Според физиотерапевтите клинични пътеки се пишат от хора, които дори не са виждали болните, а остойностяването на процедурите е под всякаква критика. Според Ценка Пантева, съпредседател на Асоциацията на физиотерапевтите в България за една прцедура им се заплащат по 20 стотинки, в същото време някои техни колеги получават минималната заплата, а някъде дори не я получават, докато лекарите вземат заплати от по 2 000 -3 000 лева, защото подписват тези пътеки.

Медицинските сестри заплашиха, че ако скоро не получат достойно заплащане за труда си, ще станат санитарки. Така освен, че ще взимат същите пари, работата има няма да е толкова натоварена и отговорна.

Медицинските специалисти продължават с протестите си на 21 март, като ще организират и палатков лагер, а националния протест на фелдшерите е насрочен за 25 март.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up