Понеделник, Април 12, 2021
Последвайте ни
Опитно парти в Нидерландия: Доброволци се забавляват при различни антиковид мерки

Опитно парти в Амстердам с 1300 доброволци, включени в парти програмата. Идеята е на нидерландското правителство, което иска да тества начините, при които заведенията ще мога да работят занапред в условията на пандемия.

Участниците са разделени на групи от по 250 човека, които се забавляват при различни антиковид мерки - от засилени - до напълно отсъстващи.

Участниците са разделени на пет групи от по 250 души плюс още 50. Всяка група спазва отделни правила. Например някои трябва да носят маски, а други трябва да се веселят колкото могат напълно свободно.
Измерва се например колко продължава близкия контакт между хората, проверява се и колко слюнка попада във въздуха, когато участниците пеят заедно.

"В питието има безвредно флуоресцентно багрило. Хората отпиват, както биха пийнали бира в нормални условия. След това започват да пеят и капчици слюнка се разпространяват наоколо. Искам да разбера как се движат капките и дали достигат други хора", казва организаторът Руд Вердаасдонк.

Преди експерименталното забавление доброволците преминават през тестове за COVID-19, а след няколко дни ще бъдат проверени отново.

В самата зала се мери телесната температура и се извършват бързи тестове на случаен принцип.

Освен това посетителите носят сензори за движение и така впоследствие може да се проследи колко пъти са контактували помежду си. Миналия месец аналогичен тест беше извършен на театрално представление и футболен мач.

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up