Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Постъпването в болница може да бъде за планово лечение или по спешност. При спешни състояния, пациентът постъпва за лечение, насочен от Спешна медицинска помощ или след преглед в Спешния портал на болницата. При постъпване за планово леченние, на пациента се издава медицинско направление за хоспитализация от лекуващия лекар.
С него и наличната медицинска документация, пациентът трябва да се обърне към приемното отделение на избраната от него болница, от където да му бъде определен ден и час за постъпване.

 Медицинското направление за хоспитализация важи за територията на цялата страна, без административни или географски ограничения. Право на пациента е да избере в коя болница да постъпи за лечение.
За престоя си в болницата пацинетът заплаща потребителска такса в размер на 5.80 лева, но за не повече от 10 дни в една календарна година. Заплащат се също медицинските изделия, които не са включени в списък на НЗОК. Леченето в болница се заплаща от НЗОК по т. нар. клинични пътеки. В цената на клиничната пътека са включени до два консултативни прегледа врамките на един месец след изписването.
В клиничните пътеки има изискване за минимален престой, но няма ограничения за престоя над минимално определения. По време на престоя, лекуващият лекар води медицинска документация-история на заболяването. При изписването, пациентът има право да получи епикриза, която представлява резюме на лечебно-диагностичния процес в болницата, както и резултатите от направените медицински изследвания-лабораторни, рентгенови, ултразвукови и др.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up