Детско здравеопазване

  • Апелативният съд потвърди: 18 г. затвор за акушерката Емилия Ковачева

    Софийският апелативен съд потвърди 18-годишната ефективна присъда на акушерката Емилия Ковачева, подсъдима за опит за убийство на новородено. Делото се гледа за втори път от тази съдебна инстанция, след като в края на миналата година Върховният касационен съд върна казуса за ново разглеждане.

  • Краткият отговор е "Не"

    Притеснително, за здравните власти, се оказа решението на родителите да не се съгласят децата им да бъдат изследвани с бърз антигенен тест. Изследването беше предложено като безплатно и доброволно и трябваше да се извърши на място в детската градина или училището, но беше отхвърлено кратко „ не“ . Родителите обаче не са малка, затворена субкултура. Те са преобладаваща част от обществото и мнението и реакцията им е изключително показателна.

    Какво е антигенен тест, как се прави и защо се прави?

  • Децата произвеждат в пъти повече антитела срещу COVID-19 от възрастните, сочи проучване

    Децата до 10-годишна възраст произвеждат в пъти повече антитела срещу COVID-19 от възрастните, сочи ново проучване, публикувано в „ДЖАМА Нетуърк опън“. Това дава известно обяснение защо децата са по-малко податливи на усложнения при боледуване от коронавирус, но въпреки това авторите уточняват, че трябват
    допълнителни изследвания.

  • Десет специалисти влизат в състава на Съвета за проследяване на родилки с COVID

    Определен е съставът на Експертния консултативен съвет към Министерство на здравеопазването, който ще има за задача да проследява състоянието на бременни и родилки с COVID. Заявка за създаването на тази структура съобщи вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

  • Заменят се ваксините за новородени през 2021г.

     Министерство на здравеопазването  e сключило нови двугодишни договори за доставка на ваксини за извършване на задължителни имунизации.  По обособената позиция за ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и Хемофилус инфлуенце тип Б (шесткомпонентна) за настоящата година е сключен договор за доставка на ваксина Hexacima, производител Санофи Пастьор. Същата е предназначена за обхващане с три дози на новородени деца, при навършване на 2 месечна възраст.

  • Ваксината на Pfizer/BioNTech ще се прилага на деца между 12 и 15 години в САЩ

    В САЩ разрешиха използването на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech при непълнолетни от 12 до 15 години, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Ройтерс отбелязва, че това решение, взето от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, ще разшири обхвата на ваксинационната кампания в страната, чието темпо се е забавило чувствително в последно време.

  • Д-р Симидчиев: Не е времето да ваксинираме и децата срещу Ковид-19

    "Децата не боледуват тежко. При тях все още нямаме голям риск - поне при тези варианти, които имаме до момента. Децата не са резервоар на тежка инфекция и не натоварват здравната система, но са начин на разпространение на инфекцията, позволяват ѝ да циркулира в обществото повече.

  • Изследване в САЩ откри опасни химикали в кърмата

    Ново проучване, което изследва майчиното мляко на американските жени, открива токсични химикали във всички 50 тествани проби и на нива близо 2000 пъти по-високи от нивото, което някои защитници на общественото здраве препоръчват като безопасно за хранене на бебетата.

  • Една година празни обещания - Рестарт на проекта поискаха от НГИ "За истинска детска болница"

    Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" настоя в петък проектът за изграждане на Национална детска болница да бъде рестартиран с ново задание, прозрачен международен конкурс и избор на строител при ясни критерии за качество и анализ на потребностите на детското здравеопазване.

  • Детската болница „Проф. д-р Иван Митев” се нуждае от апаратура

    Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев” има спешна нужда от апаратура на обща стойност 75 000 лева.

  • От каква апаратура има нужда детската болница в София

    Единствената специализирана детска болница у нас има спешна нужда от нова апаратура. Оборудване от 6 вида апаратура за реанимация на най-малките пациенти струва 75 хиляди лева, а за да се съберат, от лечебното заведение организират благотворителна акция.

  • Дете е починало в болницата във Велико Търново, прокуратурата се самосезира

    Петгодишно дете е починало в областната болница във Велико Търново. Започнала е вътрешна проверка в лечебното заведение, която да установи причината за смъртта. Предполага се, че момиченцето е починало след като се е задавило с храна.

  • Пореден протест срещу превръщането на изоставения строеж в София в детска болница

    Граждани излязоха на протест пред Министерския съвет срещу намерението за изграждане на Националната педиатрична болница, на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия.

  • Д-р Лисички:При възрастовата група между 12 и 15 години ваксината на Pfizer предпазва 100%.

    Таргетните групи, които трябва да покрием в детското население, са децата с хронични заболявания. Това мнение изрази пред БНТ педиатърът д-р Калин Лисички. Той даде за пример децата с хронични белодробни заболявания, с бронхиална астма, както и с хронични неврологични заболявания.

    По-голямо внимание трябва да се обръща при случаи на имунодефицитни заболявания, независимо дали те са придобити или вродени.

    Той посочи, че в световен мащаб детското население е 30%, а в България 17%, като възрастовата група от 12 до 15 години е само 3,6% от общото население на България.

  • Министър Кацаров: Необходим е комплексен подход за решаване на проблемите в детското здравеопазване

    „В Министерството на здравеопазването вече е проведена среща във връзка с изграждането на нова детска болница, събрани са всички документи и сме готови след като се запознаем със становището на регионалното министерство да предприемем по-нататъшните действия.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след като той и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова разговаряха с представители на Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“.

  • Министър Кацаров: Слагаме край на преосвидетелстването на хора с трайни и необратими увреждания

    За нуждата от реформи в здравната система и съпротивата срещу това. За новата детска болница и неглижираните с десетилетия проблеми в здравеопазването, разговаряме със служебния здравен министър, д-р Стойчо Кацаров.

  • Здравното министерство прекратява договора с "Главболгарстрой" за детската болница

    На 5 юли Министерството на здравеопазването е изискало от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да прекрати договора с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за изграждане на нова детска болница от предвидения за реконструкция незавършен строеж в кампуса на Медицинската академия.

  • МЗ е дало указания за прекратяване на договора за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“

    Във връзка с някои медийни публикации относно договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“ Министерството на здравеопазването прави следните уточнения:

  • Д-р Андреева: Подлежи на обсъждане най-добрата локация за Национална детска болница

    "Идеята за детска болница беше дълбоко опорочено през 2018-а година, когато министър Кирил Ананиев се опита да набута бъдещето на педиатрията в един скелет от миналото, обявен за събаряне през 2011-а година. Това беше едно нелепо решение, което загуби на педиатрите, а най-вече на българските деца 2 години и половина, в които можеше да имаме анализ, конкурс и вече да започнат реалните дейности по изграждане на болницата, която да отговаря на съвременните изисквания".

  • Д-р Кацаров предлага правителствена болница временно да стане детска

    Държавата ще се опита да си върне 9-те милиона лева, дадени авансово за строежа на националната детска болница. С така сключения договор се нарушава закона за обществените поръчки и не може да се построи чаканата от години сграда, обяви по време на изслушване в парламента служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Страница 1 от 3