МЕДИЦИНА

Ваксина срещу рак в комбинация с имунотерапия намалява чернодробните тумори

Ваксина срещу рак в комбинация с имунотерапия намалява чернодробните тумори

• Хепатоцелуларният карцином е най-честата форма на рак на черния дроб, представляващ повече от 80% от случаите.

• Имунотерапията е една от най-новите възможности за лечение на този вид карцином, но не всеки реагира на нея.

• Изследователи от онкологичния център Джонс Хопкинс Кимел са установили, че комбинирането на имунотерапия с персонализирана противотуморна ваксина води до по-бързо намаляване на тумора в сравнение със самостоятелната имунотерапия.

Ракът на черния дроб е шестият най-често срещан вид рак в света. Изследователите изчисляват, че 905 700 души са били диагностицирани с рак на черния дроб през 2020 г. и се очаква този брой да достигне 1,4 милиона до 2040 г.

Хепатоцелуларният карцином е най-често срещаният тип рак на черния дроб, представляващ повече от 80% от всички случаи.
Една от най-новите възможности за лечение на рака на черния дроб е имунотерапията — лечение, използващо собствената имунна система на човек за борба с рака. Въпреки това, минали проучвания показват, че само 15-20% от диагностицираните реагират на имунотерапия и около 30% може да са резистентни.
Резултатите от предварително клинично изпитване показват, че при хората с рак на черния дроб, лекувани с имунотерапия и персонализирана противотуморна ваксина туморът намалява два пъти в сравнение с са два пъти в сравнение с тези, получаващи само имунотерапия.

Как действа ваксината?

Това предварително клинично изпитване беше за GNOS-PV02 — персонализирана ДНК ваксина, създадена от Geneos Therapeutics.
„По същество GNOS-PV02 има за цел да „обучи“имунната система да разпознава антигени, които присъстват при рака, така че имунната система да може по-добре да разпознава и атакува раковите клетки“, обясни водещият автор на изследването Марк Ярчоан, доктор по медицина, доцент по онкология в онкологичния център Джонс Хопкинс Кимел.
„Ваксината е персонализирана за всеки отделен тумор. Точно както всеки човек има уникален пръстов отпечатък, всеки тумор има свой собствен набор от уникални антигени, които са получени от уникални ДНК мутации ,” каза Ярчоан пред Medical News Today.

За да се направи персонализирана ваксина, първо се прави биопсия и се секвенира ДНК от тумора, за да се идентифицират потенциалните уникални антигени. След това се произвежда персонализирана ваксина, която кодира уникалните антигени, идентифицирани при анализа на туморната биопсия.

GNOS-PV02 е използван заедно с лекарството за имунотерапия пембролизумаб , известно под марката Keytruda.
Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) издаде одобрение за пембролизумаб за лечение на рак на черния дроб през ноември 2018 г.
„Въпреки скорошния напредък в лечението на рака на черния дроб, само малка част от пациентите отговарят на съвременните системни лечения и прогнозата за пациенти с напреднало заболяване е по-лоша от повечето други видове тумори“, казва Ярчоан.
Той в, че доскоро повечето ваксини срещу рак са се провалили в клиниката, като цитира редица потенциални причини за това. Една от причините е, че предишните ваксини срещу рак обикновено са насочени към антигени, които не са достатъчно специфични за рака.
Повечето ракови антигени са уникални за отделен рак и технологията за персонализиране на противоракови ваксини е възможна съвсем отскоро.
„Но другата причина, поради която ваксините срещу рак обикновено се провалят в клиниката, е, че са били използвани срещу рак в напреднал стадий, без друга имунотерапия“, казва Ярчоан.
Изследователите са включили 36 участници в това клинично изпитване. Всички участници са получили комбинацията от ваксина GNOS-PV02 и пембролизумаб.
В края на проучването изследователите са установили, че при почти една трета от участниците се наблюдава намаляване на размера на тумора, което е около два пъти повече, в сравнение с пациенти само на имунотерапия. Освен това, при около 8% от участниците в проучването туморът не се е откривалч след получаване на комбинираното лечение.
„Мисля, че резултатите са много обнадеждаващи, но са необходими по-големи рандомизирани проучвания, за да се потвърди ефикасността на персонализираните противоракови ваксини и да се определи оптималната последователност на лечение за тяхното използване. По-големи клинични проучвания се планират от Geneos Therapeutics и се надявам, че такива проучвания ще потвърдят, че тази ваксина е ефикасна“, казва водещият автор на проучването Марк Ярчоан.

Персонализираните ваксини ли са бъдещето на лечението на рака?

След преглед на резултатите от това проучване, д-р Антон Билчик, доктор по медицина, онколог, ръководител на хепатобилиарната програма в Института за рак на Провидънс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния, казва пред Medical news today, че е „абсолютно удивен“ от резултатите от това ранно изпитване на ваксина.
„Хепатоцелуларният карцином е един от най-разпространените видове рак в света и обикновено е много устойчив на лечение“, обяснява Билчик. „Напоследък имунотерапията беше въведена като възможно лечение за пациенти с напреднал рак на черния дроб, но степента на отговор при имунотерапията не беше голяма.“ „Това, което прави това проучване, е да вземе собствения тумор на пациентите и да създаде персонализирана ваксина, която удвоява отговора на имунотерапията, която в момента се използва “, продължава той. „Резултатите не само са удивителни, но това са пациенти, които не са имали успех с първа линия лечение и не подлежат на резекция или трансплантация.“
Учените са категорични, че това е бъдещето при лечението на рака.

 Източник: MedicalNewsToday

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии