МЕДИЦИНА

Ваксина срещу рак в комбинация с имунотерапия намалява чернодробните тумори

• Хепатоцелуларният карцином е най-честата форма на рак на черния дроб, представляващ повече от 80% от случаите.

• Имунотерапията е една от най-новите възможности за лечение на този вид карцином, но не всеки реагира на нея.

Прекомерната употреба на алкохол може значително да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания, особено при жените

Според изследователи коронарната болест на сърцето в момента е третата водеща причина за смърт в света и е свързана с 17,8 милиона смъртни случая всяка година.

Вид сърдечно-съдово заболяване, коронарна болест на сърцето, възниква, когато холестеролът се натрупва от вътрешната страна на стените на артериите, образувайки плаки, които затрудняват притока на кръв към сърцето.

Фалшификациите за Даная

В пореден епизод от разследването си за обстоятелствата около смъртта на Даня в болница Пирогов, Валя Ахчиева разкрива нови и нови унизителни за състоянието на здравната ни система факти. В този епизод можете да видите документи за две хоспитализации на детето, каквито изобщо не е имало. Всички създадени за целта документи – История на заболяването, изследвания, епикризи, прегледи и пр. са неистински, защото детето никога не е постъпвало за лечение в болницата.

Метаболитният синдром увеличава риска от всички видове рак

Метаболитният синдром а налице, когато човек има три или повече от следните маркери: централно или абдоминално затлъстяване, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, високи серумни триглицериди и нисък серумен липопротеин.

Нови изследвания показват, че влошаването на метаболитния синдром води до повишен риск от развитие на рак.

Нови съобщения за спиране на продажби лекарства в България. Какво да правят пациентите?

Анджелини фарма съобщава, че прекратява вноса на лекарствения продукт Алокси.  Активната съставка на Алокси е палоносетрон, който принадлежи към група лекарства, познати като серотонин (5HT3) антагонисти. Те имат способността да блокират действието на химичното вещество серотонин, който може да причини гадене и повръщане. Алокси се използва за предотвратяване на гадене и повръщане, свързани с химиотерапия при ракови заболявания.

„Средиземноморска“ диета намалява риска от депресия при жени

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че депресията засяга около 5,7% от възрастните над 60-годишна възраст и че състоянието е 50% по-често срещано при жените, отколкото при мъжете.

Ново проучване, което бе публикувано в British Journal of Nutrition, установява, че жените, които се придържат към средиземноморската диета, са с около 60% по-малко склонни да изпитат депресия.

Консумирането на риба и мононенаситени масла, и двете част от средиземноморската диета, се оказа особено важно. Проучването включва жени и мъже, но изследователите са установили по-силна зависимост между консумацията на средиземноморска диета и депресията при жените.

Като цяло 19,8% от участниците в проучването съобщават за симптоми на депресия - 27,9% от жените и 8,0% от мъжете.

Задълбочавайки се в диетичните елементи, изследователите наблюдават по-голямо намаляване на депресията при приема на храна с повече риба и мононенаситени мастни киселини, в сравнение с храна с ненаситените мастни киселини. Когато се консумират три или повече порции прясна риба седмично, рискът от депресия намалява с 62%; Изследователите не са установили такава връзка с консервирана риба тон.

Яденето на повече риба е свързано с 44% общо намаление на риска от депресия, като намалението при жените е с 56%. За всеки грам риба, консумирана на ден, рискът при жените намалява с 2%.
Източник: Medical News Today


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Оплетени в лъжите за Даная

Разследващата журналистка Валя Ахчиева публикува втората част от своето разследване за смъртта на 15 годишната Даная в университетската държавна болница за спешна помощ Пирогов. Валя Ахчиева разкрива схема за избягване на верификацията на скъпоструващи лекарства, поради което се е наложило същото да бъде доставено от майката, а забавянето е сред вероятните причини за настъпилата в последствие смърт.

Митове за сърдечните заболявания

Има много погрешни схващания, които серазпространяват за сърдечните заболявания.