МЕДИЦИНА

Промените в кръвните показтели могат да открият възпалително заболяване на червата до 8 години преди диагнозата

Промени, които може да насочват към възпалително заболяване на червата, могат да бъдат открити в кръвни изследвания до осем години поставяне на диагноза болест на Крон и до три години преди диагностициране на улцерозен колит. 

Аналитично за профилактиктичните прегледи

Преди няколко дни бяха оповестени и коментирани данни от социологическо проучване, според което 2/3 от българите ходят редовно на профилактични прегледи, а 1/3 не. Според същото изследване един на всеки десет българи никога през живота си не е ходил на профилактичен преглед.

Седем навика за здравословен начин на живот могат да намалят риска от депресия

Здравословният начин на живот, включващ физическа активност, социални контакти, добро качество на съня и здравословна диета, може да намали риска от депресия.

Може ли сканиране на очите да предскаже болестта на Паркинсон?

Повече от 10 милиона души по света имат болестта на Паркинсон. Това е неврологично заболяване, което засяга способността на човек да се движи. Изследователите все още не са открили причината за болестта на Паркинсон, но има някои признаци, че нарушенията на чревния микробиом могат да играят роля. И тъй като ранните симптоми на болестта на Паркинсон се развиват постепенно, понякога могат да бъдат трудни за забелязване.

Kортикостероидите оказват влияние на структурата на мозъка

Глюкокортикоидите са вид лекарства, използвани за лечение на различни заболявания, които имат някои известни потенциални странични ефекти.

Подсладените напитки могат да увеличат риска от рак на черния дроб и фатално чернодробно заболяване

Данни от скорошно проучване установиха, че по-високата консумация на подсладени напитки е свързана с повишен риск от рак на черния дроб и смърт от хронично чернодробно заболяване при жени в периода след менопаузата.

Може ли ежедневната консумация на ягоди да подобри здравето на сърцето и мозъка?

Най-общо казано, горските плодове се смятат за суперхрана. Това е така, защото всички горски плодове - включително плодове от асаи, боровинки, къпини и малини - осигуряват множество ползи за здравето.

Може ли да бъде предотвратена появата на деменция чрез четене на книги, подреждане на пъзели или други подобни дейности?

Милиони хора по света живеят с деменция, хронично невродегенеративно състояние, което засяга паметта и мисловните способности. Най-често срещаната форма на деменция е болестта на Алцхаймер.