МЕДИЦИНА

Какво представлява изследването на биомаркери за лечение на рак?

Тестването на биомаркери е начин за търсене на гени, протеини и други вещества (наречени биомаркери или туморни маркери), които могат да предоставят информация за рака. Ракът на всеки човек има уникален модел на биомаркери. Някои биомаркери влияят на действието на определени лечения за рак. Изследването на биомаркери може да помогне на вас и вашия лекар да изберете лечение за рак за вас.

100% будни – разговор за конкурса за студенти за наградите Дърводелски

За втора поредна година Центърът за защита правата в здравеопазването заедно с Фондация „Жени и Александър Дърводелски“ обявяват конкурс за есе за всички студенти по медицина.
Тази година темата, върху която трябва да пишат медиците, е „Може ли изкуственият интелект да остави без работа лекарите?“

Ваксина срещу рак в комбинация с имунотерапия намалява чернодробните тумори

• Хепатоцелуларният карцином е най-честата форма на рак на черния дроб, представляващ повече от 80% от случаите.

• Имунотерапията е една от най-новите възможности за лечение на този вид карцином, но не всеки реагира на нея.

Прекомерната употреба на алкохол може значително да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания, особено при жените

Според изследователи коронарната болест на сърцето в момента е третата водеща причина за смърт в света и е свързана с 17,8 милиона смъртни случая всяка година.

Вид сърдечно-съдово заболяване, коронарна болест на сърцето, възниква, когато холестеролът се натрупва от вътрешната страна на стените на артериите, образувайки плаки, които затрудняват притока на кръв към сърцето.

Фалшификациите за Даная

В пореден епизод от разследването си за обстоятелствата около смъртта на Даня в болница Пирогов, Валя Ахчиева разкрива нови и нови унизителни за състоянието на здравната ни система факти. В този епизод можете да видите документи за две хоспитализации на детето, каквито изобщо не е имало. Всички създадени за целта документи – История на заболяването, изследвания, епикризи, прегледи и пр. са неистински, защото детето никога не е постъпвало за лечение в болницата.

Метаболитният синдром увеличава риска от всички видове рак

Метаболитният синдром а налице, когато човек има три или повече от следните маркери: централно или абдоминално затлъстяване, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, високи серумни триглицериди и нисък серумен липопротеин.

Нови изследвания показват, че влошаването на метаболитния синдром води до повишен риск от развитие на рак.

Нови съобщения за спиране на продажби лекарства в България. Какво да правят пациентите?

Анджелини фарма съобщава, че прекратява вноса на лекарствения продукт Алокси.  Активната съставка на Алокси е палоносетрон, който принадлежи към група лекарства, познати като серотонин (5HT3) антагонисти. Те имат способността да блокират действието на химичното вещество серотонин, който може да причини гадене и повръщане. Алокси се използва за предотвратяване на гадене и повръщане, свързани с химиотерапия при ракови заболявания.

„Средиземноморска“ диета намалява риска от депресия при жени

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че депресията засяга около 5,7% от възрастните над 60-годишна възраст и че състоянието е 50% по-често срещано при жените, отколкото при мъжете.

Ново проучване, което бе публикувано в British Journal of Nutrition, установява, че жените, които се придържат към средиземноморската диета, са с около 60% по-малко склонни да изпитат депресия.

Консумирането на риба и мононенаситени масла, и двете част от средиземноморската диета, се оказа особено важно. Проучването включва жени и мъже, но изследователите са установили по-силна зависимост между консумацията на средиземноморска диета и депресията при жените.

Като цяло 19,8% от участниците в проучването съобщават за симптоми на депресия - 27,9% от жените и 8,0% от мъжете.

Задълбочавайки се в диетичните елементи, изследователите наблюдават по-голямо намаляване на депресията при приема на храна с повече риба и мононенаситени мастни киселини, в сравнение с храна с ненаситените мастни киселини. Когато се консумират три или повече порции прясна риба седмично, рискът от депресия намалява с 62%; Изследователите не са установили такава връзка с консервирана риба тон.

Яденето на повече риба е свързано с 44% общо намаление на риска от депресия, като намалението при жените е с 56%. За всеки грам риба, консумирана на ден, рискът при жените намалява с 2%.
Източник: Medical News Today


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.